Tento výborný recept na ajvar z pečených paprik a lilků je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu a vytvořit lahodnou balkánskou pochoutku plnou chutí. Ajvar je tradiční balkánská omáčka, která se vyrábí ze sladkých paprik a lilků (baklažánů), které se pečou a následně se smíchají s kořením a olejem. Výsledkem je lahodná a bohatá omáčka, která je ideální pro podávání jako příloha k pečivu, jako dip třeba k masu nebo jako jedna z ingrediencí do různých receptů.
Ingredience
- 1 kg sladkých paprik
- 500 g lilku
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 hrnku octa
- 1/4 hrnku oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Na plech položte celé papriky, lilek a pečte asi 40 minut, dokud nezměknou a nezačnou se barvit.
- Potom pečenou zeleninu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Oloupejte a zbavte zeleninu semínek.
- Nakrájejte cibuli na drobné kousky nasekejte česnek najemno.
- Do mixéru přidejte oloupané papriky a lilky, nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, ocet, olej a koření. Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
- Omáčku dejte do hrnce a pomalu zahřívejte na mírném ohni. Vařte asi tak 25 minut a občas míchejte, dokud ajvar nezhoustne.
- Ochutnejte omáčku a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Hotový ajvar z pečených paprik a lilků dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je dobře. Skladujte v chladničce a spotřebujte do několika týdnů. Ajvar můžete případně také zmrazit pro delší trvanlivost a následné použití v dalších skvělých receptech.