Ajvar z pečených paprik a lilků – recept

Tento výborný recept na ajvar z pečených paprik a lilků je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu a vytvořit lahodnou balkánskou pochoutku plnou chutí. Ajvar je tradiční balkánská omáčka, která se vyrábí ze sladkých paprik a lilků (baklažánů), které se pečou a následně se smíchají s kořením a olejem. Výsledkem je lahodná a bohatá omáčka, která je ideální pro podávání jako příloha k pečivu, jako dip třeba k masu nebo jako jedna z ingrediencí do různých receptů.

Ingredience

  • 1 kg sladkých paprik
  • 500 g lilku
  • 2 středně velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku octa
  • 1/4 hrnku oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Na plech položte celé papriky, lilek a pečte asi 40 minut, dokud nezměknou a nezačnou se barvit.
  2. Potom pečenou zeleninu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Oloupejte a zbavte zeleninu semínek.
  3. Nakrájejte cibuli na drobné kousky nasekejte česnek najemno.
  4. Do mixéru přidejte oloupané papriky a lilky, nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, ocet, olej a koření. Mixujte, dokud nezískáte hladkou konzistenci.
  5. Omáčku dejte do hrnce a pomalu zahřívejte na mírném ohni. Vařte asi tak 25 minut a občas míchejte, dokud ajvar nezhoustne.
  6. Ochutnejte omáčku a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  7. Hotový ajvar z pečených paprik a lilků dejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je dobře. Skladujte v chladničce a spotřebujte do několika týdnů. Ajvar můžete případně také zmrazit pro delší trvanlivost a následné použití v dalších skvělých receptech.

Napsat komentář