Skvělá ananasová buchta z kompotu – plechovky je vynikající. Je to doslova orgasmus mezi buchtami díky své lahodnosti a svěžesti ananasu. Někdo také přidává na tuto buchtu ještě vanilkový pudink.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 plechovka ananasů koleček (okolo 400 g)
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte olej, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Smíchejte vše dohladka, dokud nedostanete hladké těsto.
- Plech o rozměru přibližně 23×33 cm vymažte máslem a vysypte moukou.
- Na dno plechu rozložte kolečka ananasů a mezi ně ještě můžete přidat kousky ananasu, pokud chcete.
- V malém hrnci na středním ohni rozpusťte málo máslo a hnědý cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs se zahustí.
- Nalijte cukrovou směs na ananas a rovnoměrně ji rozetřete.
- Na vrch přilijte těsto a rozetřete ho tak, aby zakrylo ananas.
- Buchtu pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud těsto nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
- Po upečení nechte buchtu s ananasem vychladnout a poté ji otočte na servírovací talíř, takže ananasová vrstva bude nahoře.
- Nechte buchtu vychladnout úplně a nakrájejte na porce.
- Můžete ji podávat samotnou nebo případně s vanilkovým šlehačkou nebo zmrzlinou. Můžete také ananasovou buchtu pokrýt pudinkem a želatinou.
Ananasová buchta je skvělým dezertem pro milovníky ananasu. Je sladká, šťavnatá a má příjemnou kombinaci chuti. Je ideální jako závěrečný dezert po jídle, na rodinné oslavy nebo pro speciální příležitosti.