Andělský dort, také známý jako “Angel Food Cake”, je lehký a nadýchaný dort, který je oblíbený pro svou vzdušnou konzistenci a jemnou sladkou chuť. Je vyroben z bílků, cukru a mouky a neobsahuje tuky ani žloutky. Tento dort je často podáván s ovocem nebo šlehačkou. Vyzkoušejte tento recept na klasický andělský dort.
Ingredience
- 1 hrnek (cca 240 ml) vaječných bílků (zhruba 10-12 bílků)
- 1 1/4 hrnku moučkového cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 čajová lžička octa
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu (volitelně)
- Ovocná poleva nebo čerstvé ovoce na ozdobu (např. jahody, borůvky)
Postup
- Příprava bílků:
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Bílky dejte do mísy a začněte šlehat elektrickým mixérem na nízké rychlosti, dokud nezačnou pěnit.
- Přidejte ocet a sůl. Zvyšte rychlost šlehání na střední a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit tuhé špičky.
- Postupně přidávejte 1 hrnek cukru a šlehejte, dokud směs nedosáhne lesklé a hladké konzistence. Přidejte vanilkový i mandlový extrakt a krátce promíchejte.
- Přidání mouky:
- Do směsi bílků postupně přidávejte mouku, asi vždy cca 1/4 hrnku najednou. Jemně promíchejte, abyste nepřišli o vzdušnost těsta.
- Pečení:
- Přelijte těsto do dortové formy.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud dort nezíská zlatavou barvu a zapíchnutá špejle do středu dortu nevyjde zpět suchá.
- Po upečení dort z trouby vyjměte a formu postavte dnem vzhůru. Nechte dort vychladnout.
- Podávání:
- Potom, co je dort úplně vychladlý, jen opatrně vyklopte z formy.
- Dort můžete ozdobit ovocem, ovocnou polevou nebo šlehačkou podle vašich preferencí.
Andělský dort je elegantní a lehkou volbou pro různé příležitosti, a jeho jemná chuť je ideální pro ty, kteří upřednostňují méně sladké dezerty. Jedná se o zajímavý dort, který stojí rozhodně za vyzkoušení.