Anýzové sušenky i jako drobné cukroví – recept

Anýzové sušenky jsou lahodné a aromatické sušenky, které mají výraznou chuť po anýzu. Tyto anýzové sušenky se skvěle hodí také jako cukrová třeba na vánoční stůl. Zde je recept na přípravu těchto chutných sušenek.

Ingredience

  • 2 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička mletého anýzu
  • 1/2 hrnku másla (měkkého)
  • 1 hrnek cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička anýzového extraktu (pro intenzivní anýzovou chuť)
  • Cukr na posypání (volitelné)

Postup

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a mletý anýz. Tuto směs dejte stranou.
  2. V jiné míse vymíchejte měkké máslo a cukr dohladka.
  3. Přidejte vajíčka, vanilkový extrakt a anýzový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladkou hmotu.
  4. Postupně přidávejte suché ingredience a míchejte, dokud nevznikne těsto. Nedejte do těsta příliš mnoho mouky; mělo by být měkké a lehce se zpracovávat.
  5. Těsto zabalte do fólie nebo alobalu a dejte ho do lednice alespoň na 1 hodinu, aby ztuhlo.
  6. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plech na pečení s pečicím papírem.
  7. Těsto vyválejte na vále zhruba na 0,5 cm a vykrajujte sušenky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  8. Pečte sušenky v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut, dokud nejsou kraje sušenek lehce zlatavé.
  9. Vytáhněte sušenky z trouby a nechte je chvíli vychladnout na plechu, než je přesunete na mřížku, aby úplně vychladly.

Tímto způsobem připravené anýzové sušenky budou mít lahodnou chuť po anýzu a budou skvělou dobrotou k čaji nebo kávě. Skvěle se hodí také na vánoční stůl nebo jen tak, kdykoliv během roku.

Napsat komentář