Aperol Spritz je osvěžující a oblíbený italský aperitiv. Zde je recept na přípravu Aperolu Spritz tak jak má správně být + další 3 recepty s Aperolem, které vás budou určitě zajímat.
Ingredience
- 60 ml Aperolu
- 90 ml prosecca (italské šumivé víno)
- 30 ml sodovky (nebo perlivé vody)
- Pomerančový plátek (na ozdobu)
- Ledové kostky
Postup
- Do sklenice naplňte ledovými kostkami.
- Přidejte Aperol, prosecco a sodovku do sklenice.
- Jemně promíchejte nápoj špachtličkou nebo vařečkou, aby se všechny ingredience spojily.
- Dozdobte Aperol Spritz plátkem pomeranče.
- Podávejte Aperol Spritz vychlazený. Můžete použít speciální sklenici pro Aperol Spritz, která je širší a nižší než běžné sklenice na víno, aby se zachovala správná chuť a vůně nápoje.
Aperol Spritz je ideální jako osvěžující a lehký nápoj pro letní dny. Můžete si ho vychutnat při posezení s přáteli nebo jako aperitiv před jídlem.
Další 3 skvělé recepty s Aperolem
Kromě klasického Aperol Spritzu lze Aperol využít i v dalších chutných receptech. Zde je několik nápadů.
Aperol Negroni
- 30 ml Aperolu
- 30 ml ginu
- 30 ml červeného vermutu
- Pomerančová kůra (na ozdobu)
Smíchejte Aperol, gin a červený vermut ve sklenici s ledem. Dobře promíchejte a přelijte do koktejlové sklenice. Ozdobte pomerančovou kůrou.
Aperol Spritz s grapefruitem
- 60 ml Aperolu
- 90 ml prosecca
- 30 ml grapefruitové šťávy
- Sodovka (nebo perlivá voda)
- Grapefruitový plátek (na ozdobu)
- Ledové kostky
Připravte Aperol Spritz podle klasického receptu, ale přidejte také grapefruitovou šťávu. Dobře promíchejte a ozdobte plátkem grapefruitu.
Aperol Mojito
- 60 ml Aperolu
- 50 ml bílého rumu
- 30 ml čerstvého limetkového džusu
- 2 lžičky cukru
- 8-10 lístků máty
- Sodovka (nebo jemně / perlivá voda)
- Ledové kostky
V mixéru nebo sklenici rozmixujte lístky máty s cukrem a limetkovým džusem, aby se uvolnila chuť máty. Přidejte Aperol, rum a ledové kostky. Dobře promíchejte a dolijte perlivou vodou. Ozdobte lístkem máty.
Tyto recepty vám umožní vychutnat si Aperol v různých variacích a objevit nové chutě a kombinace. Přizpůsobte si je podle svého vkusu a užijte si osvěžující nápoje s Aperolem.
Aperol – aperitiv z Itálie známý po celém světě
Aperol je alkoholický aperitiv pocházející z Itálie. Jedná se o oranžově zbarvený likér s hořkosladkou chutí a jemnou bylinnou vůní. Byl poprvé vyroben v roce 1919 v Padově a postupem času se stal populárním aperitivem po celém světě.
Aperol je vyroben z kombinace bylin, koření, pomerančové kůry a dalších přírodních složek. Obsahuje nižší obsah alkoholu než tvrdý alkohol, často se pohybuje kolem 11 %.
Nejznámějším nápojem s Aperolem je Aperol Spritz, který se skládá z Aperolu, prosecca (italského šumivého vína) a sodovky. Tento nápoj je typický pro italskou kulturu a je oblíbený jako osvěžující aperitiv, zejména v letních měsících.
Aperol se také používá jako součást koktejlů, jako je například Aperol Negroni, Aperol Mojito nebo Aperol Sour. Má osvěžující chuť a sladce hořký charakter, který přispívá k unikátnímu zážitku.
Díky svému výraznému oranžovému zbarvení a svěží chuti je Aperol oblíbeným aperitivem při setkání s přáteli, večírku nebo grilování.