Babiččiny recepty mají vždy zvláštní kouzlo. Ať už jako celek, nebo nějaká drobná vychytávka, kterou babička znala. Tady je hrnkový recept na tradiční kynuté lívance podle babičky, který by vás mohly zaujmout.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- 1 1/4 hrnku teplého mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- Máslo nebo olej na smažení
Postup
- Ve sklenici smíchejte teplé mléko a cukr. Přidejte sušené droždí a nechte ho odpočívat asi 5-10 minut, dokud nezačne pěnit. Tímto způsobem aktivujete droždí.
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl.
- Do suchých ingrediencí přidejte aktivované droždí, vajíčka a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud nevznikne hrubé těsto.
- Přikryjte mísu utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud se odhadem nezdvojnásobí jeho objem. Babiččiny recepty mohou vyžadovat delší kynutí pro dosažení té pravé chuti, protože dřív lidé nikam nespěchali a bylo to často na věcech znát.
- Rozpalte pánev na střední teplotu a přidejte trochu másla nebo oleje. Případně můžete použít také lívanečník.
- Lžící naneste trochu těsta na rozpálenou pánev. Pokud používáte lžíci, můžete těsto jemně rozetřít, aby vytvořilo kruhový tvar. Smažte lívance dozlatova, obvykle 2 až 3 minuty na každé straně.
- Hotové babiččiny kynuté lívance přeneste na talíř a podávejte je teplé. Můžete je ozdobit javorovým sirupem, džemem, čerstvým ovocem nebo třeba zakápnout medem podle své chuti. Kdo má rád lívance za studena, může chvíli počkat, až vychladnou.
Tento výborný hrnkový recept na lívance by vám mohl připomínat babiččiny lívance. Je tradiční, používá základní ingredience a výsledek stojí opravdu za to. Podle chuti můžete tyto babiččiny kynuté lívance doladit třeba javorovým sirupem, děti třeba nutellou atd.