Domácí bageta je lahodn0 a čerstvé pečivo, které si můžete jednoduše připravit doma. Zde je recept na přípravu domácí bagety, případně menších bagetek. Můžete udělat různě velké a přidat také koření podle sebe. Níže jsou pak tipy na francouzskou, italskou nebo třeba veganskou bagetu podle toho, jak si ji obložíte.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 7 g suchého droždí
- 350 ml teplé vody
- Olivový olej (pro potření povrchu)
- Volitelně česnek, koření podle chuti
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- V menší misce rozmíchejte suché droždí ve teplé vodě a nechte pár minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
- Přidejte směs s droždím do mísy s moukou a dobře promíchejte, dokud nedostanete vláčné těsto.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud se nestane pružným a hladkým.
- Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 až 2 hodiny, nebo dokud se nezdvojnásobí od oka objem.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vyndejte kynuté těsto z mísy na pomoučenou pracovní plochu a opatrně ho vyklepejte, aby se odstranil přebytečný vzduch.
- Těsto rozdělte na dvě části a každou část vyválejte do podlouhlého tvaru – bagetového tvaru. Podle sebe a svého záměru můžete udělat také menší domácí bagetky.
- Položte bagety na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli odpočinout.
- Potřete bagety olivovým olejem, který dodá povrchu křupavost.
- S ostrým nožem udělejte na povrchu baget několik šikmých řezů.
- Pečte bagety v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu a nezní dutě, když na ně zaklepete.
- Nechte bagety vychladnout na mřížce.
Domácí bagety jsou skvělé jako příloha k různým jídlům, jako základ pro obloženou bagetu. Nebo je můžete prostě rozkrojit a potřít máslem s jahodovou marmeládou.
Tipy, jak dokonale obložit domácí bagetu
Bagetu lze obložit mnoha různými způsoby a přizpůsobit ji vašim chutím a preferencím. Zde je několik nápadů, jak můžete bagetu obložit. Samozřejmě se zde fantazii meze nekladou a je to vlastně jen a jen na vás.
Tradiční francouzská bageta
- Plátky šunky, salámu nebo paštiky.
- Plátky sýra (například ementál, gruyère nebo brie).
- Kousky čerstvého zeleného salátu nebo baby špenátu.
- Plátky nakládané okurky nebo čerstvé rajčatové plátky.
- Dresink nebo máslo na dochucení.
Italská bageta
- Plátky parmské šunky, salámu nebo mortadely.
- Plátky mozzarelly, nebo parmazánu.
- Plátky rajčat nebo sušených rajčat.
- Čerstvá bazalka nebo petrželka.
- Olivový olej nebo balsamico ocet pro dochucení.
Veganská bageta
- Plátky pečeného tofu nebo humusu.
- Plátky avokáda nebo nakrájeného vypeckovaného olivového salátu.
- Plátky zelené papriky nebo okurky.
- Čerstvé bylinky, jako je koriandr nebo petrželka.
- Veganská majonéza nebo tahini pro dochucení.
Bageta s kuřecím nebo křupavým kuřecím
- Plátky grilovaného nebo pečeného kuřecího masa.
- Plátky slaniny nebo křupavého kuřecího.
- Listy ledového salátu nebo rukoly.
- Plátky rajčat nebo nakládané okurky.
- Majonéza, hořčice nebo BBQ omáčka pro dochucení.
Bageta s mořskými plody
- Plátky uzeného lososa, tuňáka nebo krevet.
- Plátky avokáda nebo krabího masa.
- Nakrájené červené cibule nebo kapary.
- Čerstvá kopřiva nebo koriandr.
- Citronový dresink nebo remuláda pro dochucení.
Můžete experimentovat s různými kombinacemi ingrediencí a vytvářet vlastní oblíbené bagetové sendviče. Důležité je, aby byly ingredience čerstvé a kvalitní.