Banánová bábovka – hrníčkový recept s ořechy i jogurtem

Hrníčková banánová bábovka je vynikající sladký dezert, který je plný banánové chuti. Zde je hrnkový recept na přípravu banánové bábovky, do které můžete přidat jogurt, ořechy a případně udělat také čokoládovou polevu.

Ingredience

  • 2 až 3 zralé banány
  • 1 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 čajového lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 hrnek másla (změklého)
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku bílého cukru
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku mléka nebo 1 hrnek bílého jogurtu
  • Případně ořechy, rozinky nebo čokoládové kousky pro dochucení (volitelné)
  • Čokoládová poleva, pokud budete chtít

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte formu na bábovku.
  2. Oloupejte banány a rozmačkejte je vidličkou v misce, dokud nejsou do hladké konzistence.
  3. Ve velké misce smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  4. V další míse utřete máslo s hnědým a bílým cukrem, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs.
  5. Přidejte vejce a vanilkový extrakt do směsi s máslem a cukrem a dobře promíchejte.
  6. Přidejte rozmačkané banány do směsi a opět promíchejte.
  7. Postupně přidejte suché ingredience do misky se směsí s banány a střídavě přilévejte mléko, nebo přidávejte jogurt. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Podle potřeby můžete ještě přidat mléko.
  8. Pokud chcete, můžete přidat do těsta také ořechy, rozinky nebo čokoládové kousky a promíchat.
  9. Nalijte těsto do připravené formy na bábovku a vyrovnejte povrch.
  10. Pečte v předehřáté troubě asi 50 až 60 minut, nebo dokud banánová bábovka nevyskočí a nezíská zlatavou barvu. Můžete zkontrolovat, jestli je upečená, pomocí špejle – když do ní vložíte špejli a vytáhnete ji suchou, je bábovka hotová.
  11. Vyndejte z trouby a nechte bábovku vychladnout ve formě asi 10 až 15 minut, poté ji opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Banánová bábovka je dokonalá sama o sobě, ale můžete ji také ozdobit a vylepšit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem před podáváním.

Recept na čokoládovou polevu

Zde je jednoduchý recept na čokoládovou polevu, kterou můžete použít k ozdobení banánové bábovky nebo jiných dezertů.

Ingredience

  • 100 g tmavé čokolády (s obsahem kakaa kolem 70%)
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup

  1. Nalámejte tmavou čokoládu na menší kousky a dejte do misky.
  2. Ve vroucím hrnci zahřejte smetanu ke šlehání do bodu varu. Opatrně ji nalijte přes nalámanou čokoládu a nechte chvíli odpočívat.
  3. Poté začněte míchat, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs se nespojí v hladkou polevu.
  4. Přidejte máslo a vanilkový extrakt do polevy a promíchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí.
  5. Nechte polevu lehce vychladnout při pokojové teplotě. Bude houstnout a získá lesklý vzhled.
  6. Polevou ozdobte banánovou bábovku nebo ji použijte na polevu jiných dezertů. Lžící nebo stříkačkou polejte polevou vrchní část bábovky a nechte ztuhnout.

Pokud máte rádi intenzivnější čokoládovou chuť, můžete přidat do polevy lžíci kakaa nebo trochu instantní kávy. Polevu můžete také ozdobit ořechy, čokoládovými kousky nebo barevnými posýpkami podle svého gusta a fantazie.

Napsat komentář