Vynikající banánové muffiny, které vás zbaví hodně zralých banánů a potěší také vaše děti. Zde je jednoduchý hrníčkový recept na chutné banánové muffiny, které můžete připravit s nasekanou čokoládou, kousky čokolády a nebo je můžete připravit také se strouhaným kokosem.
Ingredience
- 2 až 3 zralé banány
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- Případně ořechy, rozinky nebo čokoládové kousky nebo strouhaný kokos pro dochucení (volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si muffinovou formu s papírovými košíčky.
- Oloupejte banány a rozmačkejte je vidličkou v misce, dokud nejsou hladké konzistence.
- Přidejte rozpuštěné máslo nebo olej, hnědý cukr, vejce a vanilkový extrakt do mísy s rozmačkanými banány a dobře promíchejte.
- Ve druhé misce smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Postupně přidejte suché ingredience do misky se směsí banánů a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Míchejte pouze do té doby, dokud se všechny ingredience nespojí. Nemačkejte těsto příliš dlouho, aby muffiny nebyly tuhé.
- Pokud chcete, můžete do těsta přidat nasekané ořechy, rozinky nebo čokoládové kousky a jemně je vmíchat.
- Nalijte těsto do připravených muffinových košíčků, naplňte je asi ze 2/3, abyste měli prostor pro naskočení muffinů.
- Pečte v předehřáté troubě asi 18 až 20 minut, nebo dokud muffiny nenaskočí a nezískají zlatavou barvu. Můžete zkontrolovat, jestli jsou upečené, pomocí špejle – když do ní vložíte špejli a ta je po vytažení suchá, jsou muffiny hotové.
- Vytáhněte muffiny z trouby a nechte je vychladnout v muffinové formě asi 5 minut, poté je přesuňte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Banánové muffiny jsou skvělou volbou pro rychlou snídani nebo jako sladký dezert k čaji nebo kávě. Můžete si je vychutnat samotné, nebo je ozdobit navíc ještě čokoládovou polevou, šlehačkou, případně posýpkou podle svého gusta.
Pečeme vynikající muffiny. Jak na to?
Samotná forma, ve které pečete muffiny, může mít vliv na konečný výsledek. Zde jsou tipy týkající se různých druhů forem pro pečení muffinů. Můžete si vybrat podle svých preferencí.
- Papírové košíčky: Použití papírových košíčků je nejčastější způsob, jak péct muffiny. Zajistí jednoduché vyjmutí muffinů z formy a snadné čištění. Před použitím košíčků je dobré ještě jednou přejet dlaněmi přes jejich dno, abyste zajistili, že se správně přizpůsobí tvaru formy a muffinům.
- Silikonová forma: Silikonové formy jsou oblíbené díky své pružnosti a snadnému vyjmutí muffinů. Nevyžadují použití papírových košíčků, protože muffiny se snadno vyjmutím z formy uvolní. Silikonové formy také obvykle nepotřebují promazávání máslem nebo jakkoliv jinak.
- Kovové muffinové formy: Kovové formy jsou tradiční volbou pro pečení muffinů. Pokud používáte kovovou formu, je důležité ji dobře promazat máslem nebo sprejem proti přilnavosti, aby se muffiny snadno vyjímaly. Kovové formy často vytvářejí křehčí a křupavější kůrčičku na muffinech.
- Plech na muffiny: Plech na muffiny je praktickou volbou, protože v jednom plechu najednou můžete upéct více muffinů. Plech má otvory pro košíčky, takže není nutné používat samostatnou formu. Ujistěte se, že plech je kvalitní a dobře vyrobený, aby se muffiny pekly rovnoměrně.
Při používání forem na pečení muffinů je důležité dbát na správnou teplotu a čas pečení podle receptu. Dodržujte pokyny pro vyjmutí muffinů z forem, aby nedošlo k jejich rozpadnutí. Muffiny nechte vychladnout v košíčcích nebo na mřížce před podáváním. Vyberte si způsob pečení muffinů, který vám vyhovuje nejvíc a na který jste třeba zvyklí.