Banánový džem – recept

Banánový džem je celkem neobvyklý, ale chutný džem, který můžete snadno připravit doma a například tak spotřebovat větší množství zralých banánů, které by se jinak zkazily. Navíc pak tento džem z banánů můžete výhodně použít jako skvělou ingredienci do dalších receptů.

Ingredience

  • 4 zralé banány
  • 1 hrnek cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 hrnku vody

Postup

  1. Banány oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo trochu rozmačkejte.
  2. V hrnci smíchejte nakrájené banány, cukr, šťávu z citronu a vodu. Postavte hrnec na střední oheň a vařte.
  3. Za stálého míchání přivedete k varu. Pak snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud se banány nerozvaří a směs nezhoustne.
  4. Konzistenci džemu můžete odhadnout od oka, nebo dát lžičku na talířek a pokud se po něm džem příliš neroztéká, tak je hotový.
  5. Když je džem hotový, dejte hrnec ze sporáku stranou nechte trochu vychladnout.
  6. Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte vzhůru dnem. Sklenice uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.

Tento banánový džem je skvělý jen tak, v kombinaci se zmrzlinou, nebo jako úžasná ingredience pro další skvělé recepty s banánovou složkou.

Napsat komentář