Banánový džem je celkem neobvyklý, ale chutný džem, který můžete snadno připravit doma a například tak spotřebovat větší množství zralých banánů, které by se jinak zkazily. Navíc pak tento džem z banánů můžete výhodně použít jako skvělou ingredienci do dalších receptů.
Ingredience
- 4 zralé banány
- 1 hrnek cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1/2 hrnku vody
Postup
- Banány oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo trochu rozmačkejte.
- V hrnci smíchejte nakrájené banány, cukr, šťávu z citronu a vodu. Postavte hrnec na střední oheň a vařte.
- Za stálého míchání přivedete k varu. Pak snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud se banány nerozvaří a směs nezhoustne.
- Konzistenci džemu můžete odhadnout od oka, nebo dát lžičku na talířek a pokud se po něm džem příliš neroztéká, tak je hotový.
- Když je džem hotový, dejte hrnec ze sporáku stranou nechte trochu vychladnout.
- Horký džem nalijte do sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a otočte vzhůru dnem. Sklenice uchovávejte v lednici a spotřebujte do několika týdnů.
Tento banánový džem je skvělý jen tak, v kombinaci se zmrzlinou, nebo jako úžasná ingredience pro další skvělé recepty s banánovou složkou.