Bavorské vdolky, také známé jako bavorské koblihy, jsou sladkou dobrotou, který se tradičně podává v Bavorsku. Tady je recept na skvělé bavorské vdolky, které musíte zkusit.
Ingredience
- 250 ml mléka
- 60 g másla
- 375 g hladké mouky
- 4 vejce
- 40 g cukru
- špetka soli
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
- povidla, šlehačka
Postup
- V hrnci zahřejte mléko a máslo, dokud se máslo úplně nerozpustí. Přiveďte k mírnému varu.
- Přidejte hladkou mouku najednou a za stálého míchání vařte směs na mírném ohni asi 1 až 2 minuty, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Přesuňte těsto do mísy a nechte ho vychladnout asi 5 minut.
- Přidejte postupně vejce, jedno po druhém, do těsta a důkladně promíchejte, dokud se vejce hezky nepropojí s těstem.
- Přidejte cukr, špetku soli a znovu promíchejte, dokud není směs hladká.
- Ve velkém hrnci zahřejte dostatek oleje na smažení.
- Pomocí naběračky nebo dvou lžic formujte menší kuličky z těsta a opatrně je vkládejte do horkého oleje. Smažte je po obou stranách, dokud nejsou zlatě hnědé (asi 2 až 3 minuty pro každou stranu vdolku).
- Vyjměte smažené bavorské vdolky z oleje a položte je na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Posypeme moučkovým cukrem a podávejte je teplé.
Bavorské vdolky jsou nejlepší, když jsou čerstvé a teplé. Mohou se podávat samotné nebo s polevou, jako například čokoládová nebo vanilková poleva. Jsou oblíbeným občerstvením na festivalech a slavnostech v Bavorsku. Můžete si je také udělat s povidly a se šlehačkou.