Máte k dispozici spoustu bezinek a už nevíte co s nimi? Co takhle vynikající bezinkový likér, který má opravdu velice příjemnou chuť a můžete si ho připravit snadno podle tohoto receptu i vy hezky doma.
Ingredience
- 500 g bezinek
- 500 ml vodky
- 250 g cukru
- 250 ml vody
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
Postup
- Dobře omyjte bezinky a odstraňte stopky.
- Vložte bezinky do skleněné nebo keramické nádoby a zalijte je vodkou. Uzavřete nádobu a nechte ji stát na tmavém místě po dobu 2 týdnů. Občas promíchejte.
- Po uplynutí doby macerace připravte cukrový sirup. Ve velkém hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Vařte sirup asi 5 minut, nebo dokud se cukr úplně nerozpustí. Nechte sirup vychladnout.
- Po vychladnutí sirupu sceďte bezinky z vodky a přidejte je do sirupu. Přidání vanilkového extraktu je volitelné, ale může přidat příjemnou chuť.
- Směs bezinek a sirupu dobře promíchejte a nalijte do čisté lahve nebo láhve. Uzavřete ji a uložte na temné a chladné místo.
- Likér nechte zrát alespoň 2 týdny, aby se aroma bezinek dostatečně rozvinulo.
- Hotový bezinkový likér je připravený k podávání. Můžete ho servírovat jako digestiv po jídle nebo ho použít jako ingredienci do různých koktejlů a nápojů.