Nevíte, co na večeři? Bílé fazole na kyselo se smetanou jsou snadné a chutné. Kombinace kyselkavé chuti a smetany je výborná. Můžete si je připravit například s vařenými bramborami, nebo je použít jako přílohu k nějakému masu.
Ingredience
- 2 hrnky bílých fazolí
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce octu
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1/2 hrnek strouhaného tvrdého sýra
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná petržel nebo kopr na ozdobu (volitelně)
Postup
- Nejprve propláchněte bílé fazole pod tekoucí vodou, pokud používáte fazole z konzervy. Pokud používáte sušené fazole, namočte je přes noc a vařte podle návodu na obalu, dokud nejsou měkké.
- Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte bílé fazole a dělejte je asi 3 minuty, dokud se neprohřejí a nesmíchají s cibulí a česnekem.
- Přidejte smetanu na vaření a strouhaný sýr. Smíchejte a vařte směs asi tak 3 minuty, dokud se sýr zcela nerozpustí a smetana nezačne zahušťovat omáčku.
- Ochutnejte směs a přidávejte sůl a pepř podle své chuti. Podle chuti přidejte také ocet pro dosažení kyselosti.
- Před podáváním můžete posypat nasekanou petrželkou nebo koprem.
- Podávejte bílé fazole na kyselo se smetanou jako přílohu nebo jako samostatný pokrm s plátky čerstvého chleba, bramborami, nebo jako přílohu k masu.
Toto je základní recept, který můžete upravit podle svých chutí přidáním dalších ingrediencí, jako je třeba slanina, špenát nebo rajčata. Můžete také vynechat ocet a naopak přidat nějaké pikantní koření.