Bílé hlávkové zelí můžete připravit různými způsoby, ať už jako přílohu, součást salátu nebo do různých pokrmů. Přinášíme vám základní recept na přípravu vařeného hlávkového zelí.
Ingredience
- 1 hlávkové zelí (asi 1 kg)
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo rozmačkané (volitelně)
- 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo vývaru
Postup
- Příprava hlávkového zelí: Omyjte hlávkové zelí a zbavte ho vnějších listů. Rozkrojte hlavu na polovinu a odstraňte středovou část s tvrdým stonkem. Nasekejte zelí na tenké proužky nebo nahrubo nastrouhejte.
- Vaření cibule a česneku: Ve velkém hrnci nebo kastrolu na pomalu rozpáleném oleji nebo másle osmahněte nakrájenou cibuli (a česnek, pokud použijete) dozlatova.
- Přidání hlávkového zelí: Přidejte nastrouhané hlávkové zelí do hrnce a promíchejte s osmahnutou cibulí. Pokračujte v míchání a dušení zelí alespoň 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidání soli a pepře: Přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti a promíchejte.
- Přidání vody: Nalijte vodu nebo vývar do hrnce s hlávkovým zelím. Zakryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud zelí nebude měkké a připravené k podávání. Během vaření můžete občas promíchat a přidat více vody, pokud je potřeba.
- Dokončení: Po dlouhém vaření by hlávkové zelí mělo být měkké a chuť by měla být dobře vyladěná.
- Podávání: Hlávkové zelí můžete podávat teplé jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou masové pokrmy, brambory, nebo ho použít jako součást salátu.
Toto je základní recept na dušené hlávkové zelí. Můžete ho dále upravovat podle svých chutí a preferencí, přidávat další koření nebo bylinky podle svého gusta a celkově si s vyladěním chutí pohrát.