Bílé hlávkové zelí – recept (dušené, nebo na salát)

Bílé hlávkové zelí můžete připravit různými způsoby, ať už jako přílohu, součást salátu nebo do různých pokrmů. Přinášíme vám základní recept na přípravu vařeného hlávkového zelí.

Ingredience

  • 1 hlávkové zelí (asi 1 kg)
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané nebo rozmačkané (volitelně)
  • 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku (120 ml) vody nebo vývaru

Postup

  1. Příprava hlávkového zelí: Omyjte hlávkové zelí a zbavte ho vnějších listů. Rozkrojte hlavu na polovinu a odstraňte středovou část s tvrdým stonkem. Nasekejte zelí na tenké proužky nebo nahrubo nastrouhejte.
  2. Vaření cibule a česneku: Ve velkém hrnci nebo kastrolu na pomalu rozpáleném oleji nebo másle osmahněte nakrájenou cibuli (a česnek, pokud použijete) dozlatova.
  3. Přidání hlávkového zelí: Přidejte nastrouhané hlávkové zelí do hrnce a promíchejte s osmahnutou cibulí. Pokračujte v míchání a dušení zelí alespoň 5 minut, dokud nezměkne.
  4. Přidání soli a pepře: Přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti a promíchejte.
  5. Přidání vody: Nalijte vodu nebo vývar do hrnce s hlávkovým zelím. Zakryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud zelí nebude měkké a připravené k podávání. Během vaření můžete občas promíchat a přidat více vody, pokud je potřeba.
  6. Dokončení: Po dlouhém vaření by hlávkové zelí mělo být měkké a chuť by měla být dobře vyladěná.
  7. Podávání: Hlávkové zelí můžete podávat teplé jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou masové pokrmy, brambory, nebo ho použít jako součást salátu.

Toto je základní recept na dušené hlávkové zelí. Můžete ho dále upravovat podle svých chutí a preferencí, přidávat další koření nebo bylinky podle svého gusta a celkově si s vyladěním chutí pohrát.

Napsat komentář