Tato hrnková bábovka s přesnídávkou a slaným karamelem je opravdu rychlá a můžete ji připravit opravdu bleskově díky tomuto receptu. Díky použité přesnídávce a slanému karamelu se jedná o skutečnou delikatesu, která ze stolu zmizí opravdu před očima.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1 hrnek cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek jogurtu, zakysané smetany nebo dětské přesnídávky
Slaný karamel
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 hrnku smetany
- 2 lžíce másla
- 1 špetka soli
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C, vymažte a vysypte formu na bábovku.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
- Ve druhé míse ušlehejte máslo s cukrem dohladka.
- Přidejte postupně, vanilkový extrakt a zamíchejte.
- Postupně přidejte směs suchých ingrediencí a jogurtu (nebo zakysané smetany / přesnídávky) do této směsi a dobře vše promíchejte.
- Nalijte těsto do formy na bábovku a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut nebo dokud není bábovka upečená.
- Připravíme si karamel. Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, vodu a vařte na středním ohni, dokud směs nezkaramelizuje.
- Přidejte smetanu, máslo a špetku soli. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí a nezískáte hladký karamelový krém.
- Nechte hotový karamelem ochladnout.
- Po upečení bábovky ji nechte chvíli vychladnout, potom ji vyklopte a nechte úplně vychladnout.
- Před podáváním polejte bábovku připraveným slaným karamelovým krémem.
- Podle chuti ji můžete ještě ozdobit například nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.
Tato hrnková bábovka s přesnídávkou a slaným karamelem je skvělým spojením vláčné a lahodné bábovky s karamelem. Podle sebe můžete využít také nasekané vlašské ořechy a rozinky ať už do těsta nebo na posypání bábovky.