Boloňské špagety jsou klasické italské jídlo, které se skládá ze špaget a bohaté omáčky bolognese s mletým masem. Zde je recept na italské boloňské špagety, které si nyní můžete udělat sami doma. Nezapomeňte na kvalitní špagety a mleté maso.
Ingredience
- 250 g špaget
- 400 g mletého hovězího masa (nebo kombinace hovězího a vepřového)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 1 stonkový celer, na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 400 g strouhaných rajčat (z konzervy nebo čerstvých)
- 200 ml hovězího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
- 50 ml červeného vína (volitelné)
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Olivový olej pro smažení
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a nakrájený celer. Smažte zeleninu asi 5 minut, dokud se zjemní.
- Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte mleté maso do pánve a smažte ho, dokud se zhnědne a zcela uvaří.
- Přidejte strouhaná rajčata, rajčatový koncentrát, sušený oregano a bazalku. Dobře promíchejte.
- Přidejte hovězí vývar a červené víno (pokud používáte). Přiveďte omáčku k varu, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni po dobu přibližně 1-2 hodin. Bolognese omáčka se vaří pomalu, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla. Občas omáčku promíchejte.
- Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente, tedy na skus. Opláchněte je studenou vodou, aby se zastavilo vaření.
- Omáčku ochutnejte a případně ji dochuťte solí a černým pepřem podle své chuti.
- Bolognese omáčku podávejte s vařenými těstovinami (např. tagliatelle, spaghetti nebo penne). Můžete ji také posypat strouhaným parmazánem nebo nasekanou petrželkou.
Bolognese omáčka je lahodná a univerzální, můžete ji použít nejen pro boloňské špagety, ale také jako náplň do lasagní, přidat ji na pizzu nebo ji podávat s různými druhy těstovin.
Boloňské špagety mají svůj původ v italském městě Bologna
Věděli jste, že boloňské špagety mají svůj původ v italském městě Bologna, které se nachází v regionu Emilia-Romagna? Tento pokrm je tradiční italskou specialitou a jeho historie sahá až do 18. století.
Původně se boloňské špagety nazývaly “ragù alla bolognese” nebo jednoduše “ragù”. Ragù je termín pro hustou masovou omáčku, která se vaří dlouhou dobu a je často připravována s mletým masem, zeleninou a rajčaty.
Boloňské špagety získaly svou popularitu díky italské kuchyni, která se rozšířila po celém světě. V různých zemích se mohou recepty na boloňské špagety mírně lišit, ale základní složky jako mleté maso, rajčata, cibule a bylinky zůstávají stejné.
V roce 1982 byla v Bologni založena organizace “Accademia Italiana della Cucina”, která se zavázala chránit a udržovat autentické italské recepty. V jejich oficiálním receptu na boloňské špagety se uvádí, že omáčka by měla obsahovat mleté hovězí maso, cibuli, mrkev, stonky celeru, rajčata, víno, mléko, olivový olej, sůl, pepř a česnek.
Dnes jsou boloňské špagety oblíbené po celém světě a jsou jedním z nejznámějších italských pokrmů. Jejich chuťový a bohatá omáčka z mletého masa je oblíbená mezi milovníky italské kuchyně.