Domácí borůvková marmeláda – skvělý recept na spoustu borůvek

Domácí borůvková marmeláda je skvělým způsobem, jak využít čerstvé borůvky a vytvořit lahodnou ingredience třeba pro sladkou snídani, dezert nebo přísadu pro různé pokrmy. Zde je jednoduchý recept na domácí borůvkovou marmeládu.

Ingredience

  • 500 g čerstvých borůvek
  • 400 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)

Postup

  1. Borůvky opláchněte a nechte je dobře okapat.
  2. V hrnci smíchejte borůvky, cukr a šťávu z citronu.
  3. Přidejte vanilkový lusk (pro lepší chuť a vůni) a přiveďte směs k varu na středním plameni.
  4. Jakmile začne borůvková směs vařit, snižte teplotu na nízký plamen a vařte marmeládu asi 30 až 40 minut. Občas míchejte, aby se cukr rozpustil a směs se nezačala připalovat.
  5. Během vaření můžete odstraňovat pěnu, která se vytváří na povrchu.
  6. Domácí borůvková marmeláda je hotová, když zhoustne a získá sirupovou konzistenci.
  7. Pokud chcete jemnější konzistenci marmelády, můžete ji rozmixovat pomocí mixéru.
  8. Přelijte horkou marmeládu do sterilizovaných sklenic a pečlivě je uzavřete.
  9. Sklenice s marmeládou obraťte dnem nahoru a nechte je tak vychladnout. Tím se vytvoří vakuový efekt, který zajistí delší trvanlivost marmelády.

Tuto vynikající borůvkovou marmeládu můžete použít jako náplň do koláčů, přidat ji do jogurtu, namazat na chleba nebo ji prostě vychutnávat jakkoliv jinak, podle vašich nápadů a chutí.

Napsat komentář