Borůvkový džem bez cukru a bez chemie – recept

Borůvkový džem bez cukru lze připravit s použitím cukru nebo ovocné šťávy. Následující recept je pro borůvkový džem bez cukru s použitím sladidla a pro jeho zahuštění se použijí chia semínka.

Ingredience

  • 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 2 lžíce sladidla podle vašich preferencí (např. stévie)
  • 2 lžíce chia semínek
  • Šťáva z 1 citronu (volitelné)

Postup

  1. Borůvky omyjte a důkladně vysušte. Pokud používáte mražené borůvky, nechte je nejprve rozmrznout.
  2. Borůvky dejte do hrnce a přidejte sladidlo podle své chuti. Množství sladidla můžete upravit podle toho, jak sladký džem preferujete.
  3. Přidejte do borůvek chia semínka a promíchejte.
  4. Nechte směs vařit na středním ohni asi 15 minut. Během vaření borůvky změknou a směs zahustí díky chia semínkům. Pokud chcete, můžete také přidat šťávu z citronu, která dodá džemu příjemnou chuť, ale není nutné.
  5. Můžete zkontrolovat sladkost džemu a pokud je potřeba, můžete přidat více sladidla podle chuti.
  6. Uvařený džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Džem lze uchovávat v lednici až několik týdnů.

Takto připravený borůvkový džem bez cukru je zdravější alternativou k tradičnímu džemu s přidaným cukrem. Chia semínka slouží jako přírodní zahušťovadlo a dodávají džemu skvělou konzistenci. Můžete si ho vychutnat na pečivu, v jogurtu nebo jako přísadu do různých pokrmů.

Napsat komentář