Borůvkový džem bez cukru lze připravit s použitím cukru nebo ovocné šťávy. Následující recept je pro borůvkový džem bez cukru s použitím sladidla a pro jeho zahuštění se použijí chia semínka.
Ingredience
- 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 2 lžíce sladidla podle vašich preferencí (např. stévie)
- 2 lžíce chia semínek
- Šťáva z 1 citronu (volitelné)
Postup
- Borůvky omyjte a důkladně vysušte. Pokud používáte mražené borůvky, nechte je nejprve rozmrznout.
- Borůvky dejte do hrnce a přidejte sladidlo podle své chuti. Množství sladidla můžete upravit podle toho, jak sladký džem preferujete.
- Přidejte do borůvek chia semínka a promíchejte.
- Nechte směs vařit na středním ohni asi 15 minut. Během vaření borůvky změknou a směs zahustí díky chia semínkům. Pokud chcete, můžete také přidat šťávu z citronu, která dodá džemu příjemnou chuť, ale není nutné.
- Můžete zkontrolovat sladkost džemu a pokud je potřeba, můžete přidat více sladidla podle chuti.
- Uvařený džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Džem lze uchovávat v lednici až několik týdnů.
Takto připravený borůvkový džem bez cukru je zdravější alternativou k tradičnímu džemu s přidaným cukrem. Chia semínka slouží jako přírodní zahušťovadlo a dodávají džemu skvělou konzistenci. Můžete si ho vychutnat na pečivu, v jogurtu nebo jako přísadu do různých pokrmů.