Máte po ruce čerstvé borůvky a chcete upéct něco moc dobrého? Pak recept na tento borůvkový máslový koláč s tvarohem a drobenkou je ten pravý! Pokud nemáte čerstvé borůvky, nebo není právě sezóna, můžete použít s klidem také mražené. Vychutnejte si tento delikátní koláč, který vás prostě dostane.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň
- 200 g tvarohu
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 300 g čerstvých borůvek, případně mražené, pokud nemáte
Na drobenku
- 80 g hladké mouky
- 50 g másla (studeného)
- 50 g cukru
Postup
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujte rukama hladké těsto.
- Zabalte těsto do potravinové fólie a dejte do chladu odpočinout na 30 minut.
- Náplň:
- V míse smíchejte tvaroh, cukr a vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr) do hladké náplně.
- Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyválejte těsto na velikost dna formy na koláč a přeneste opatrně do formy. Vytvořte okraje.
- Náplň a borůvky:
- Na těsto nanesete připravenou náplň z tvarohu.
- Na náplň rovnoměrně rozložte borůvky.
- Drobenka:
- V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo a cukr a vytvořte drobenku (žmolenku).
- Drobenka a pečení:
- Na vrch borůvek rovnoměrně nasypte připravenou drobenku.
- Pečení:
- Koláč dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut.
- Podávání:
- Borůvkový máslový koláč s tvarohem a drobenkou můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat lehce moučkovým cukrem nebo ozdobit třeba šlehačkou podle vaší chuti.
Užijte si tento lahodný borůvkový koláč s krémem z tvarohu a křupavou drobenkou na vrchu. Jedná se o skvělý letní koláč s čerstvými borůvkami, které ale můžete podle potřeby a okolností nahradit také mraženými.