Bramboráky jsou tradiční český pokrm, který se připravuje obvykle z brambor, ale použít se dá také cuketa a dýně. Zde je jednoduchý recept na bramboráky podle babičky, která je dělá nejlepší a jsou pouze z brambor.
Ingredience
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení, případně sádlo
Když zbylo uzené maso, tak ho babička nakrájela na kostičky a dávala do bramboráků také, ale byla to velká vzácnost 🙂 No a my si potom vybíraly bramborák podle toho, kde bylo toho uzeného masa nejvíc.
Postup
- Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte na drobné kousky.
- Brambory vložte do cedníku a vytlačte z nich přebytečnou tekutinu.
- Do misky smíchejte nastrouhané brambory, nakrájenou cibuli, vejce a hladkou mouku. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a znovu promíchejte.
- Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu.
- Vložte lžíci těsta na pánvi a rozetřete ji do tvaru placičky. Opakujte s dalšími lžícemi těsta, ale ponechte mezi nimi dostatečný prostor.
- Smažte bramboráky z obou stran do zlatova, dokud nejsou křupavé.
- Hotové bramboráky přendávejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný olej.
Bramboráky podávejte teplé s různými přílohami, jako je kyselá smetana, tatarská omáčka nebo zeleninový salát. Dobrou chuť!
Jak si vychutnat bramborák ještě lépe
Na bramboráky můžete podávat různé přílohy a omáčky. Zde je několik nápadů, jak si takový bramborák vylepšit.
- Bramboráky jako příloha: Můžete udělat menší bramboráčky a ty potom použít jako přílohu místo brambor nebo hranolek. Třeba k nějakému dobrému pečenému masu.
- Zakysaná smetana: Tradiční volbou je podávat bramboráky s kyselou smetanou. Stačí na bramboráky nakapat lžíci kyselé smetany a můžete je s ní okamžitě konzumovat.
- Kysané zelí: Skvěle se k mastnějšímu bramboráku hodí také kysané zelí buď jen tak, nebo z něj udělat nějaký jednoduchý salátek podle chuti.
- Tatarská omáčka: Tatarská omáčka je další populární volba k bramborákům. Můžete ji buď zakoupit hotovou v obchodě nebo si připravit domácí verzi smícháním majonézy, nakrájené kyselé okurky, cibule a petrželky.
- Zeleninový salát: Bramboráky se skvěle kombinují se svěžím zeleninovým salátem. Můžete použít různé druhy zeleniny, jako rajčata, okurky, papriky, ředkvičky, salátové listy atd. Zalijte je lehkým dresinkem z olivového oleje, octa a bylinek.
- Omáčky na bázi rajčat: Pokud máte rádi rajčatové omáčky, můžete na bramboráky přidat klasickou rajčatovou omáčku nebo například čerstvé rajčata nakrájená na plátky. Přidat můžete také bazalku, oregano nebo jiné bylinky podle chuti.
- Hořčice a kečup: Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete na bramboráky přidat hořčici, kečup nebo jinou pikantní omáčku.
Samozřejmě, přílohy a omáčky jsou čistě individuální volbou a záleží na vašem osobním vkusu. Můžete si vyzkoušet různé kombinace, abyste našli svou nej kombinaci k bramborákům.
Jaké použít brambory
Pro bramboráky je vhodné použít brambory s vysokým obsahem škrobu a nižším obsahem vody. Varný typ brambor, který je pro bramboráky nejvhodnější, je A nebo B.
Šťavnaté brambory mají vyšší obsah škrobu a nižší obsah vody, což zajišťuje, že bramborová hmota bude po uvaření pevná a málo vlhká. Tyto brambory jsou vhodné pro bramboráky, protože se lépe “rozpadnou” a nebudou příliš měkké nebo vlhké.
Některé vhodné varné typy brambor pro bramboráky zahrnují:
- Agria
- Bintje
- Saturna
- Marabel
- Lady Rosetta
- Markies
Je dobré si uvědomit, že dostupnost konkrétních varných typů brambor se může lišit v závislosti na regionu. Doporučuje se vybrat brambory s vyšším obsahem škrobu a nižším obsahem vody, a to i při nákupu v obchodě. Konec konců se ale dají udělat bramboráky z jakýchkoliv brambor.