Bramborové knedlíky jsou tradiční český pokrm, který se často podává jako příloha k různým masovým pokrmům. Zde je jednoduchý recept na základní bramborové knedlíky a ještě plněné uzeným masem.
Bramborové knedlíky jako příloha
Bramborové knedlíky jsou výborné klasicky s vepřovým masem a zelím, ale můžete je také podávat s různými omáčkami nebo je kombinovat s jinými pokrmy podle vašeho gusta.
Ingredience
- 800 g brambor (ideálně moučných, varný typ C)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Hladká mouka na posypání
Postup
- Brambory důkladně omyjte a neoloupejte. Vařte je ve slupkách ve vody s přidáním soli, dokud nejsou měkké a dobře uvařené. Poté je nechte vychladnout.
- Oškrábejte vařené brambory ze slupek a nastrouhejte je na jemném struhadle nebo je rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte do nastrouhaných brambor vejce, hladkou mouku a lžičku soli. Dobře promíchejte, dokud se všechny suroviny spojí a vytvoří tuhé těsto.
- Na pracovní plochu posypte moukou a z těsta vytvarujte váleček o průměru přibližně 4-5 cm.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou nechte vařit. Jakmile se voda vaří, snižte teplotu na střední a do vody opatrně vkládejte plátky knedlíku. Vařte je asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou hotové.
- Vařené knedlíky vyjměte naběračkou z hrnce a nechte je chvíli okapat.
- Podávejte teplé jako přílohu k masu, omáčkám nebo sázeným vajíčkům.
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo slaninou
Plněné bramborové knedlíky jsou lahodná varianta tradičních bramborových knedlíků, které jsou naplněny různými náplněmi. Zde je jednoduchý recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem.
Ingredience
- 800 g brambor (ideálně moučných)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 200 g uzeného masa (např. šunky nebo slaniny)
- Máslo na potření knedlíků
- Hladká mouka na posypání
Postup
- Brambory důkladně omyjte a neoloupejte. Vařte je ve slupkách ve vodě s přidáním soli, dokud nejsou měkké a dobře uvařené. Poté je nechte vychladnout.
- Oškrábejte vařené brambory ze slupek a nastrouhejte je na jemném struhadle nebo je rozmačkejte vidličkou.
- Přidejte do nastrouhaných brambor vejce, hladkou mouku a lžičku soli. Dobře promíchejte, dokud se všechny suroviny spojí a vytvoří tuhé těsto.
- Na pracovní plochu posypte moukou a rozdělte těsto na menší kousky. Každý kousek těsta roztáhněte do placky a na střed položte plátek uzeného masa.
- Pomocí prstů nebo lžičky uzavřete těsto kolem plátku uzeného masa a vytvořte kulatý knedlík. Ujistěte se, že je náplň dobře uzavřená uvnitř.
- Vařte knedlíky ve vroucí osolené vodě asi 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou hotové.
- Vyjměte knedlíky z vody naběračkou a nechte je chvíli okapat.
- Podávejte teplé s máslem na potření.
Plněné bramborové knedlíky můžete servírovat jako samostatné jídlo nebo je kombinovat s různými omáčkami či přílohami. Mohou být skvělou alternativou klasických knedlíků a přidat do vašeho jídelníčku zajímavou a chutnou variaci.