Vynikající bramborové knedlíky se švestkami – recept našich babiček

Měli jste už někdy švestkové knedlíky z bramborového těsta? Ne? To je velká chyba. Zkuste tento recept na vynikající bramborové knedlíky se švestkami a váš život se změní k lepšímu – toto je naprostá delikatesa, kterou dělaly dřív také naše babičky.

Ingredience

  • 500 g brambor (moučnatých)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 12 až 15 švestek
  • 1 lžička cukru (pro švestky)
  • Máslo na potření knedlíků

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou měkké (asi 20 až 25 minut).
  2. Mezitím připravte švestky. Omyjte je, odstraňte pecky a předem je oslaďte cukrem.
  3. Uvařené brambory oloupejte a nechte je vychladnout. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.
  4. Do mísy přidejte nastrouhané brambory, mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte a vytvořte těsto. Můžete přidat trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
  5. Na vál rozválejte bramborové těsto na tloušťku asi 1 cm. Pokládejte švestky na těsto, zabalte je bramborovým těstem a utvořte knedlíky.
  6. V hrnci s osolenou vroucí vodou vařte knedlíky 8 až 10 minut, dokud švestkové knedlíky nevyplavou na hladinu. Poté ještě nechte vařit ještě asi 5 minut.
  7. Vyjměte knedlíky z vody, dejte je na talíř a můžete podávat. Nebo…
  8. Volitelně knedlíky osušte a nakrájejte na plátky.
  9. Na pánvi rozehřejte máslo a opatrně opečte plátky knedlíků z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
  10. Hotové bramborové knedlíky se švestkami podávejte ještě teplé, můžete je posypat moučkovým cukrem nebo podávat také s mákem.

Tímto máte připravené lahodné bramborové knedlíky se švestkami. Jsou skvělou pochoutkou pro milovníky sladkých ovocných knedlíků a letního ovoce, konkrétně švestek, které někteří z nás mají dokonce i na své zahradě.

Napsat komentář