Měli jste už někdy švestkové knedlíky z bramborového těsta? Ne? To je velká chyba. Zkuste tento recept na vynikající bramborové knedlíky se švestkami a váš život se změní k lepšímu – toto je naprostá delikatesa, kterou dělaly dřív také naše babičky.
Ingredience
- 500 g brambor (moučnatých)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- 12 až 15 švestek
- 1 lžička cukru (pro švestky)
- Máslo na potření knedlíků
Postup
- Brambory uvařte ve slupce ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou měkké (asi 20 až 25 minut).
- Mezitím připravte švestky. Omyjte je, odstraňte pecky a předem je oslaďte cukrem.
- Uvařené brambory oloupejte a nechte je vychladnout. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle.
- Do mísy přidejte nastrouhané brambory, mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte a vytvořte těsto. Můžete přidat trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
- Na vál rozválejte bramborové těsto na tloušťku asi 1 cm. Pokládejte švestky na těsto, zabalte je bramborovým těstem a utvořte knedlíky.
- V hrnci s osolenou vroucí vodou vařte knedlíky 8 až 10 minut, dokud švestkové knedlíky nevyplavou na hladinu. Poté ještě nechte vařit ještě asi 5 minut.
- Vyjměte knedlíky z vody, dejte je na talíř a můžete podávat. Nebo…
- Volitelně knedlíky osušte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte máslo a opatrně opečte plátky knedlíků z obou stran, dokud nejsou zlatavé.
- Hotové bramborové knedlíky se švestkami podávejte ještě teplé, můžete je posypat moučkovým cukrem nebo podávat také s mákem.
Tímto máte připravené lahodné bramborové knedlíky se švestkami. Jsou skvělou pochoutkou pro milovníky sladkých ovocných knedlíků a letního ovoce, konkrétně švestek, které někteří z nás mají dokonce i na své zahradě.