Bramborové noky se špenátem jsou lahodným a sytým pokrmem. Noky můžete zakoupit hotové v obchodě nebo připravit domácí bramborové noky, což je samozřejmě lepší varianta, která nezabere příliš moc času navíc. Tady je recept na přípravu bramborových noků se špenátem.
Ingredience
Pro bramborové noky:
- 500 g brambor (oloupaných a nakrájených na menší kousky)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
Pro špenát:
- 200 g čerstvého špenátu (umytého a nasekaného)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Parmezán nebo jiný tvrdý sýr na posypání
Postup
- Příprava bramborových noků:
- Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte.
- Brambory promačkejte přes sítko neboje ručně rozmačkejte šťouchadlem.
- Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vytvořte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky a vypracujte.
- Těsto rozdělte na menší části a vytvarujte z nich válečky. Poté nakrájejte na menší kousky a vytvarujte noky.
- Příprava špenátu:
- Na pánvi zahřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte nakrájenou cibuli a smažte dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nasekaný špenát a smažte, dokud špenát nezmenší svůj objem.
- Přidejte smetanu na vaření a nechte směs vařit na mírném ohni, dokud se nezahustí. Můžete přidat sůl a pepř podle své chuti.
- Vaření bramborových noků:
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu.
- Do vroucí vody vložte bramborové noky a vařte je asi 3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
- Noky vyjměte naběračkou a přesuňte je na pánev se špenátem.
- Dokončení:
- Bramborové noky smíchejte se špenátovou směsí a smetanou. Podávejte horké.
- Posypte hotové jídlo strouhaným parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem podle vaší chuti.
Připravte si tyto chutné bramborové noky se špenátem, které jsou plné chuti a výbornou volbou pro například pro skvělou večeři.