Bramborové šulánky s mákem známé i jako šišky nebo škubánky s mákem (recept je stejný) jsou oblíbené tradiční české jídlo a skvěle se hodí jako hlavní sladký chod. Toto jídlo je celkem jednoduché na přípravu a zároveň velmi chutné. V podstatě se jedná o sladké bramborové noky, které jsou posypané mletým mákem s cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Ingredience
- 500 g brambor (ideálně typu C nebo B)
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
- 100 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka (asi tak 20 minut). Potom brambory slijte a nechte je vychladnout.
- Vychladlé brambory rozmačkejte nebo prolisujte přes mřížku do mísy. Přidejte vejce, špetku soli a postupně přidávejte mouku. Rukama vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu více mouky, ale opatrně, aby těsto nebylo příliš tuhé.
- Těsto rozdělte na menší části. Z každé části vyválejte váleček o průměru asi 1,5 cm a krájejte ho na šulánky dlouhé zhruba 5 cm.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Šulánky do ní postupně vkládejte a vařte je, dokud nevyplavou na povrch (cca 3 až 4 minuty). Když vyplavou, nechte je ještě minutu vařit a pak je vyjměte například děrovanou naběračkou a vložte do cedníku.
- V misce smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem. Uvařené šulánky dejte na talíře, posypte směsí máku a cukru a nakonec přelijte rozpuštěným máslem.
- Bramborové šulánky s mákem podávejte teplé, ideálně ihned po dokončení. Lze je ještě na talíři dozdobit další lžičkou mletého máku a přelít trochou másla pro zvýraznění chuti.
Tipy na šulánky s mákem
- Pokud chcete těsto dochutit, můžete do něj přidat špetku vanilkového cukru pro jemnou vanilkovou vůni.
- Kromě klasického másla můžete šulánky přelít i trochou medu nebo javorového sirupu.
Bramborové šulánky s mákem jsou skvělým jídlem pro celou rodinu a jedná se o celkem tradiční české jídlo. Je to pokrm, který je ideální jako sladký hlavní chod.