Připravte si českou klasiku. Vynikající bramborový guláš s uzeninou podle vlastní chuti. Můžete použít klobásky, párky nebo třeba uzený vepřový bok. Prostě co vám chutná a máte po ruce. Pokud máte rádi pikantnější, můžete do bramborového guláše přidat také mletou pálivou papriku.
Ingredience
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na menší kostičky
- 200 g uzeniny nebo uzeného masa (např. klobása, párky, nebo uzený vepřový bok), nakrájeného na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na jemné plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 paprika (červená nebo žlutá), nakrájená na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm uzené maso dozlatova. Vyjměte maso z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte cibuli a česnek a restujte je na středním ohni, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou papriku a pokračujte v restování asi 2 až 3 minuty, než paprika nezměkne.
- Přidejte brambory, mletou sladkou papriku, kmín a majoránku. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte rajčatový protlak a hovězí vývar. Zamíchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte osmahnuté uzené maso nebo jinou uzeninu zpět do hrnce. Lehce osolte a opepřete podle chuti.
- Zmírněte oheň na nízkou teplotu, přikryjte hrnec a nechte guláš vařit asi 20 až 30 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete podle potřeby.
- Hotový bramborový guláš s uzeninou podávejte teplý. Můžete ho posypat čerstvou nasekanou petrželkou nebo koprem pro zvýraznění chuti.
Tento bramborový guláš s uzeninou, klobásou nebo párkem je výtečným jídlem na zahřátí v chladnějších dnech. Můžete ho podávat samostatně jako hlavní jídlo například s čerstvým chlebem jako přílohu.