Přinášíme velice jednoduchý recept na broskvový koláč s čerstvými broskvemi., který potěší každého milovníka dobrých a poctivých koláčů s ovocem.
Ingredience
- 2 hrnky čerstvých broskví (oloupaných a nakrájených na tenké plátky)
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 hrnku másla (měkkého)
- 1 hrnek cukru
- 2 velká vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku plnotučného mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si koláčovou formu, kterou vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou.
- V jiné míse utřete máslo s cukrem, dokud nezískáte krémovou a nadýchanou konzistenci. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém dobře promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a opět promíchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience do směsi s máslem a cukrem, střídavě s mlékem. Začněte a skončete suchými ingrediencemi. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Nalijte těsto do připravené formy a rovnoměrně rozetřete. Na vrch koláče rozložte nakrájené broskve.
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 až 40 minut, nebo dokud nezezlátne a nevyrovná se povrchu.
- Po upečení vyjměte broskvový koláč z trouby a nechte ho vychladnout před podáváním. Můžete koláč posypat moučkovým cukrem nebo případně podávat s kopečkem šlehačky.
Tento broskvový koláč je skvělým způsobem, jak využít sezónní, čerstvé broskve a vytvořit sladký dezert, na kterém si pochutnáte s rodinou nebo přáteli.