Broskvový kompot – recept

Připravte si broskvový kompot k okamžité spotřebě v menším množství, nebo to rozjeďte ve velkém a zavařte broskvový kompot do sterilizovaných sklenic, ve kterých budete mít kompot k dispozici po celý rok.

Ingredience

  • 4 až 5 broskví
  • 500 ml vody
  • 100 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup

  1. Oloupejte broskve a zbavte je pecek. Můžete je nakrájet na menší kousky nebo ponechat celé, podle vašich preferencí.
  2. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Přidejte broskve do vroucího cukrového sirupu a vařte je na střední teplotě asi 5 až 10 minut, nebo dokud nejsou měkké a šťavnaté. Pokud chcete, můžete přidat vanilkový extrakt pro vylepšení chuti.
  4. Poté odeberte hrnec z ohně a nechte broskve vychladnout v sirupu.
  5. Hotový broskvový kompot můžete servírovat ihned po vychladnutí nebo ho můžete přelít do sterilizovaných sklenic a uložit do chladničky. Kompot můžete podávat samotný jako osvěžující nápoj, přidat ho do ovocných salátů nebo ho použít jako ingredienci do různých dalších receptů.

Pamatujte, že broskvový kompot je čerstvý a chutný, ale také rychle ztrácí svou svěžest. Doporučuje se konzumovat ho během několika dní od přípravy, případně zavařit do sterilizovaných sklenic s víčky.

Napsat komentář