Bublanina s jahodami je osvěžující a lehký moučník, který je oblíbený v letních měsících. Tato tradiční dobrota se připravuje s čerstvými jahodami a těstem, které vytváří bubliny při pečení – proto název jahodová bublanina. Zde je recept, který můžete použít také s jiným ovocem podle sebe.
Ingredience
- 250 g čerstvých jahod
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- máslo nebo olej na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte dortovou formu nebo hlubší plech.
- Opláchněte a osušte jahody, odstraňte stonky a nakrájejte je na poloviny nebo čtvrtiny.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- V jiné míse rozšlehejte vejce a přidejte mléko. Dobře promíchejte.
- Postupně přilijte tekutou směs s vejci a mlékem do misky s moukou a cukrem. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Vymažte formu máslem nebo olejem a vysypte ji trochou mouky, abyste zabránili přilepení těsta.
- Vlijte těsto do připravené formy.
- Poskládejte jahody po celé ploše těsta, tak aby byly rovnoměrně všude. Můžete skládat půlky jahod, nebo i celé, pokud jsou menší.
- Pečte bublaninu v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut, nebo dozlatova.
- Vyjměte bublaninu z trouby a nechte ji vychladnout.
- Bublaninu s jahodami posypte moučkovým cukrem těsně před podáváním.
Bublanina s jahodami se nejlépe podává ještě teplá, ale chutná i po vychladnutí. Můžete ji servírovat samotnou nebo třeba se šlehačkou. Je to skvělý letní moučník, který si můžete vychutnat během jahodové sezóny. Kromě jahod můžete samozřejmě udělat také jakoukoliv jinou ovocnou bublaninu.
Jaké další ovoce použít na bublaninu
Bublaninu můžete připravit nejen s jahodami, ale také s různým dalším ovocem. Zde je několik tipů, s jakým ovocem můžete udělat skvělou bublaninu..
- Švestková bublanina: Použijte čerstvé nebo pečené švestky bez pecek a rozložte je rovnoměrně po těstě.
- Třešňová bublanina: Použijte čerstvé nebo mražené třešně a umístěte je rovnoměrně na těsto. Nezapomeňte odstranit pecky.
- Meruňková bublanina: Použijte čerstvé nebo konzervované meruňky a rovnoměrně je rozložte na těsto.
- Malinová bublanina: Použijte čerstvé nebo mražené maliny a rozložte je na těsto. Můžete také smíchat maliny s jiným drobným ovocem.
- Borůvková bublanina: Použijte čerstvé nebo mražené borůvky a rovnoměrně je rozložte po těstě. S borůvkami můžete zkombinovat také třeba maliny.
- Jablková bublanina: Oloupejte a nakrájejte jablka na tenké plátky a pokládejte je na těsto. Někdo větší kousky ovoce obaluje v mouce, aby se ovoce tolik nepropadlo do těsta.
- Hrušková bublanina: Oloupejte a nakrájejte hrušky na tenké plátky a umístěte je rovnoměrně na těsto.
- Rybízová bublanina: Použijte červený nebo černý rybíz a rovnoměrně ho rozložte na těsto. Rybízová bublanina je příjemně kyselkavá a osvěžující.
- Mandarinková bublanina: Použijte mandarinky (čerstvé nebo konzervované) a umístěte je rovnoměrně na těsto. Je to méně obvyklá varianta, ale věřte, že tato bublanina je také výborná.
Toto jsou jen některé z možností, jakým ovocem můžete obohatit bublaninu. Můžete také experimentovat a zkombinovat různé druhy ovoce. Použitím sezónního ovoce si zajistíte nejlepší chuť a svěžest ovocné bublaniny.