Třená bublanina s ovocem je další zajímavá varianta a možnost, jak si upéct úžasnou bublaninu s ovocem. Třené těsto má většinou rustikální strukturu a chuť a v kombinaci s ovocem vytváří skvělý chuťový zážitek. Zde je recept na třenou bublaninu s ovocem, který si zcela jistě oblíbíte.
Ingredience
- 2 hrnky čerstvého nebo mraženého ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky atd.)
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku másla pokojové teploty
- 1/2 hrnku mléka pokojové teploty
- 2 velká nebo 3 střední vejce
- 1 vanilkový cukr
- Cukr a skořice na posypání (volitelně)
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180 °C.
- Pokud používáte mražené ovoce, nechte ho nejprve včas povolit na pokojovou teplotu. Čerstvé ovoce omyjte a případně, případně zbavte pecek a větší ovoce nakrájejte na menší kousky.
- Ve větší misce smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- V další míse utřete máslo s cukrem do krémové konzistence.
- Přidejte mléko, vejce a vanilkový extrakt nebo cukr k máslové směsi a důkladně vše promíchejte.
- Pomalu přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete těsto. Nemusíte míchat příliš dlouho, stačí jen dokud jsou všechny ingredience důkladně propojeny.
- Přidejte připravené ovoce a opatrně vmíchejte do těsta, případně rozprostřete na těsto. Záleží na vašich preferencích.
- Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pokud chcete, můžete povrch bublaniny posypat směsí cukru a skořice.
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu.
- Nechte bublaninu chvíli vychladnout. Podávejte teplou nebo vychladlou na pokojovou teplotou.
Třená bublanina s ovocem má své kouzlo díky rustikální struktuře těsta a vynikající kombinaci s ovocem. Bublanina je skvělá na svačinu nebo jako dezert třeba k odpolední kávě.