Litá buchta s jablky nebo jiným ovocem (meruňky, švestky) – recept

Litá buchta s jablky, někdy známá také jako “drip cake” či “drip cake with apples”, je moderní a kreativní variací na tradiční buchty. Tato dezertová buchta má na povrchu polevu, která se nechá stékat po stranách. Zde je základní recept na přípravu lité buchty s jablky.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek másla (na těsto)
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 4 středně velká jablka
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • Krém na ozdobení (třeba máslový krém nebo tvarohový krém)
  • Barva na zdobení podle preference
  • Ozdobení (ovoce, květiny, perníčky, čokoláda atd.)

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu (ideálně kolem 22-24 cm) – vymažte ji máslem a vysypte trochou mouky.
  2. Ve velké míse smíchejte máslo a cukr, dokud nedosáhnete světlé a pěnivé konzistence.
  3. Přidejte postupně vejce, jedno po druhém a za stálého míchání.
  4. Přidejte vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr.
  5. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  6. Postupně vmíchejte suché ingredience do tekuté směsi s máslem, cukrem a vajíčky. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  7. Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na tenké plátky.
  8. Do těsta vmíchejte nakrájená jablka a skořici.
  9. Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 až 50 minut, nebo dokud buchta nezezlátne. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
  10. Když je buchta zcela vychlazená, můžete na ni nanést krém (například máslový nebo tvarohový krém) a nechat ho stékat po stranách buchty.
  11. Přidejte dekorační ozdoby dle svého výběru, třeba kousky ovoce, jedlé květiny, perníčky nebo čokoládu.
  12. Hotovou litou buchtu s jablky můžete krájet a podávat. Díky kreativnímu vzhledu je tato buchta skvělým středem pozornosti na různých oslavách a událostech.

Tento recept přináší nápaditou a lahodnou litou buchtu s jablky, která zaujme svým vzhledem i chutí.

Napsat komentář