Litá buchta s jablky, někdy známá také jako “drip cake” či “drip cake with apples”, je moderní a kreativní variací na tradiční buchty. Tato dezertová buchta má na povrchu polevu, která se nechá stékat po stranách. Zde je základní recept na přípravu lité buchty s jablky.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek másla (na těsto)
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 4 středně velká jablka
- 1 lžička skořice
- 1 špetka soli
- Krém na ozdobení (třeba máslový krém nebo tvarohový krém)
- Barva na zdobení podle preference
- Ozdobení (ovoce, květiny, perníčky, čokoláda atd.)
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu (ideálně kolem 22-24 cm) – vymažte ji máslem a vysypte trochou mouky.
- Ve velké míse smíchejte máslo a cukr, dokud nedosáhnete světlé a pěnivé konzistence.
- Přidejte postupně vejce, jedno po druhém a za stálého míchání.
- Přidejte vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Postupně vmíchejte suché ingredience do tekuté směsi s máslem, cukrem a vajíčky. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na tenké plátky.
- Do těsta vmíchejte nakrájená jablka a skořici.
- Těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 až 50 minut, nebo dokud buchta nezezlátne. Vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout.
- Když je buchta zcela vychlazená, můžete na ni nanést krém (například máslový nebo tvarohový krém) a nechat ho stékat po stranách buchty.
- Přidejte dekorační ozdoby dle svého výběru, třeba kousky ovoce, jedlé květiny, perníčky nebo čokoládu.
- Hotovou litou buchtu s jablky můžete krájet a podávat. Díky kreativnímu vzhledu je tato buchta skvělým středem pozornosti na různých oslavách a událostech.
Tento recept přináší nápaditou a lahodnou litou buchtu s jablky, která zaujme svým vzhledem i chutí.