Nevíte, co s jahodami a dali byste si něco sladkého? Tato snadná a rychlá buchta s jahodami a želatinou je skvělým letním moučníkem, který zvládne opravdu každý a skvěle poslouží jako sladká tečka po hlavním jídle nebo třeba na svačinu s kafíčkem.
Ingredience
Těsto
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 120 ml oleje
- 400 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Náplň
- 500 g jahod (očištěných a nakrájených)
- 1 balíček želatiny (přibližně 85 g)
- 250 ml horké vody
Postup
- Ve velké míse smíchejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Přidejte mléko, olej a důkladně vše promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
- Těsto nalejte do vymazané a moukou vysypané formy nebo do hlubšího plechu.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 až 50 minut, nebo dokud není buchta hotová.
- Připravte želatinu podle návodu na obalu, ale použijte pouze 250 ml horké vody místo doporučeného množství, které je obvykle vyšší.
- Nechte želatinu vychladnout na pokojovou teplotu, ale musí zůstat tekutá.
- Po upečení a vychladnutí buchty naskládejte na kolečka nakrájené jahody.
- Nalijte připravenou želatinu tak, aby pokryla jahody.
- Dejte buchtu s jahodami a želatinou do lednice a nechte ztuhnout. Mělo by stačit pár hodin, ale pokud nespěcháte, nechte klidně přes noc.
- Před podáváním můžete buchtu ozdobit dalšími jahodami nebo třeba šlehačkou.
Takto si velice snadno vytvoříte osvěžující buchtu s jahodami a želatinou, kterou si můžete užít především v teplých letních dnech, kdy jsou navíc čerstvé jahody, ideálně z vlastní zahrady, dostupné.