Rychlá hrníčková buchta z cukety – recept s citronovou polevou

Připravte si tuto rychlou hrnkovou buchtu z cukety s citronovou polevou. Recept je hrníčkový nejen podle přípravy, ale i samotnou cuketovou buchtu můžete udělat do hrnků nebo na plech. Záleží jen a jen na vašich preferencích.

Ingredience

Citronová poleva

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkaného citronového džusu
  • Horká voda podle potřeby (pár lžic)

Těsto na buchtu

  • 2 hrnky strouhané cukety (vymačkané a osušené)
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2/3 hrnku moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička citronové kůry (ze 2 citronů)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si hrnky máslem nebo olejem, případně použijte standardní plech.
  2. V míse smíchejte strouhanou cuketu, olej, moučkový cukr, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
  3. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Opět promíchejte, dokud není směs hladká.
  4. Rozdělte těsto do připravených hrnků nebo vylijte na plech. Hrnky naplňte je asi do 2/3 objemu.
  5. Hrnky s těstem postavte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 25 až 30 minut nebo dokud buchty nejsou zlatavé a propečené. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto uvnitř hotové, tedy suché.
  6. Mezitím připravte citronovou polevu. Ve sklenici smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud nezískáte hladkou polevu. V případě potřeby přidávejte podle potřeby horkou vodu.
  7. Hotové cuketové buchty vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Poté je polejte připravenou citronovou polevou.
  8. Podávejte a užívejte si rychlou hrnkovou buchtu z cukety s osvěžující citronovou polevou.

Tento recept je skvělým způsobem, jak zužitkovat sezónní cuketu a vytvořit si rychlé a chutné dezertní dobroty. Záleží jen na vás, jestli tuto rychlou cuketovou buchtu s citronovou polevou uděláte do hrnků, nebo standardně na plech.

Napsat komentář