Připravte si tuto rychlou hrnkovou buchtu z cukety s citronovou polevou. Recept je hrníčkový nejen podle přípravy, ale i samotnou cuketovou buchtu můžete udělat do hrnků nebo na plech. Záleží jen a jen na vašich preferencích.
Ingredience
Citronová poleva
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce čerstvě vymačkaného citronového džusu
- Horká voda podle potřeby (pár lžic)
Těsto na buchtu
- 2 hrnky strouhané cukety (vymačkané a osušené)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2/3 hrnku moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička citronové kůry (ze 2 citronů)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si hrnky máslem nebo olejem, případně použijte standardní plech.
- V míse smíchejte strouhanou cuketu, olej, moučkový cukr, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Opět promíchejte, dokud není směs hladká.
- Rozdělte těsto do připravených hrnků nebo vylijte na plech. Hrnky naplňte je asi do 2/3 objemu.
- Hrnky s těstem postavte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 25 až 30 minut nebo dokud buchty nejsou zlatavé a propečené. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto uvnitř hotové, tedy suché.
- Mezitím připravte citronovou polevu. Ve sklenici smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu, dokud nezískáte hladkou polevu. V případě potřeby přidávejte podle potřeby horkou vodu.
- Hotové cuketové buchty vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Poté je polejte připravenou citronovou polevou.
- Podávejte a užívejte si rychlou hrnkovou buchtu z cukety s osvěžující citronovou polevou.
Tento recept je skvělým způsobem, jak zužitkovat sezónní cuketu a vytvořit si rychlé a chutné dezertní dobroty. Záleží jen na vás, jestli tuto rychlou cuketovou buchtu s citronovou polevou uděláte do hrnků, nebo standardně na plech.