Šťavnatá bůčková roláda plněná nádivkou se skvěle hodí například na nedělní oběd. Pokud máte po ruce vepřový bůček, tak už jiný recept nehledejte a zkuste právě tento na hezky šťavnatou roládu z bůčku.
Ingredience
Pro bůčkovou roládu:
- 1 kg vepřového bůčku s kůžičkou
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olej nebo máslo (pro potření)
Pro nádivku:
- 200 g uzeného masa (například uzeného šunky nebo krůtího prsa), nakrájeného na plátky
- 1 cibule, nakrájená na malé kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g špenátu, nakrájeného na drobné kousky
- 200 g smetany na šlehání
- 2 vejce
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (například gouda)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Muškátový oříšek (volitelně, pro dochucení)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vepřový bůček omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Kůži můžete několikrát propíchnout ostrým nožem.
- Bůček položte kůží dolů na pracovní ploše, osolte a opepřete podle chuti.
- V míse smíchejte uzené maso, cibuli, česnek a špenát.
- V jiné míse smíchejte smetanu na šlehání, vajíčka, strouhaný sýr, sůl, pepř a muškátový oříšek. Směs dobře promíchejte.
- Náplň ze směsi uzeného masa, cibule, česneku a špenátu rozprostřete na bůček.
- Na náplň nalijte směs ze smetany, vajíček, sýru a koření.
- Pečte bůčkovou roládu v předehřáté troubě po dobu přibližně 45 minut, nebo dokud není maso propečené a náplň neztuhne. Když budete vidět, že kůžička bůčku je hezky křupavá, je roláda hotová.
- Jakmile je bůčková roláda hotová, vytáhněte ji z trouby a nechte chvíli odpočívat.
- Nakrájejte roládu na plátky a podávejte ji jako hlavní jídlo, ideálně s bramborovou kaší nebo třeba zeleninovou přílohou.
Šťavnatá bůčková roláda plněná nádivkou bude mít výbornou chuť a bude šťavnatá díky náplni. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami a podávat jako slavnostní pokrm pro rodinu a přátele nebo na nedělní rodinný oběd.