Šťavnatá bůčková roláda plněná nádivkou – recept

Šťavnatá bůčková roláda plněná nádivkou se skvěle hodí například na nedělní oběd. Pokud máte po ruce vepřový bůček, tak už jiný recept nehledejte a zkuste právě tento na hezky šťavnatou roládu z bůčku.

Ingredience

Pro bůčkovou roládu:

  • 1 kg vepřového bůčku s kůžičkou
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Olej nebo máslo (pro potření)

Pro nádivku:

  • 200 g uzeného masa (například uzeného šunky nebo krůtího prsa), nakrájeného na plátky
  • 1 cibule, nakrájená na malé kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 200 g špenátu, nakrájeného na drobné kousky
  • 200 g smetany na šlehání
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (například gouda)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Muškátový oříšek (volitelně, pro dochucení)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vepřový bůček omyjte a osušte papírovým ubrouskem. Kůži můžete několikrát propíchnout ostrým nožem.
  3. Bůček položte kůží dolů na pracovní ploše, osolte a opepřete podle chuti.
  4. V míse smíchejte uzené maso, cibuli, česnek a špenát.
  5. V jiné míse smíchejte smetanu na šlehání, vajíčka, strouhaný sýr, sůl, pepř a muškátový oříšek. Směs dobře promíchejte.
  6. Náplň ze směsi uzeného masa, cibule, česneku a špenátu rozprostřete na bůček.
  7. Na náplň nalijte směs ze smetany, vajíček, sýru a koření.
  8. Pečte bůčkovou roládu v předehřáté troubě po dobu přibližně 45 minut, nebo dokud není maso propečené a náplň neztuhne. Když budete vidět, že kůžička bůčku je hezky křupavá, je roláda hotová.
  9. Jakmile je bůčková roláda hotová, vytáhněte ji z trouby a nechte chvíli odpočívat.
  10. Nakrájejte roládu na plátky a podávejte ji jako hlavní jídlo, ideálně s bramborovou kaší nebo třeba zeleninovou přílohou.

Šťavnatá bůčková roláda plněná nádivkou bude mít výbornou chuť a bude šťavnatá díky náplni. Můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami a podávat jako slavnostní pokrm pro rodinu a přátele nebo na nedělní rodinný oběd.

Napsat komentář