Bulgur je tradiční jídlo z předvařeného, sušeného a drceného pšeničného zrna. Má oříškovou chuť a je bohatý na vlákninu, bílkoviny a minerály. Zde je základní recept, jak bulgur připravit a několik receptů s bulgurem pro vaši inspiraci.
Základní příprava bulguru
Základní příprava bulguru je jednoduchá. Zde je postup, jak na to. Následně můžete do hotového bulguru přidávat další ingredience, jako je třeba kuřecí maso, zelenina a další.
- Vezměte požadované množství bulguru a opláchněte ho pod tekoucí vodou. Tím se zbavíte případného prachu a nečistot.
- Poté vložte bulgur do hrnce a přidejte vodu v poměru 1:2. To znamená, že na jednu část bulguru připadají dvě části vody. Například pro 1 hrnek bulguru budete potřebovat 2 hrnky vody.
- Přiveďte vodu k varu a snižte teplotu na střední výkon. Zakryjte hrnec a vařte bulgur přibližně 10 až 15 minut, nebo dokud se voda nevstřebá a bulgur nezměkne.
- Po uvaření odstraňte hrnec z ohně a nechte bulgur odpočívat zakrytý asi 5 minut. Tím se zajistí, že bulgur dostatečně nasaje vodu a získá svou charakteristickou měkkou konzistenci.
- Potom odklopte hrnec a s vidličkou jemně promíchejte bulgur, aby byl hezky sypký bez případných hrudek.
Hotový bulgur můžete použít jako přílohu k různým pokrmům, přidat ho do salátů nebo ho použít jako základ pro různé bulgurové recepty. Můžete jej také dochutit solí, pepřem, bylinkami, citronovou šťávou nebo olivovým olejem podle vašeho osobního vkusu.
Recepty s bulgurem pro inspiraci
Kromě receptu na bulgurové rizoto, bulgur s kuřecím masem nebo se zeleninou a tempehem můžete zkusit také některý z následujících snadných receptů.
- Bulgurový salát s bylinkami a zeleninou
- Smíchejte vařený bulgur s nakrájenou okurkou, rajčaty, paprikou a petrželovou natí.
- Přidejte čerstvé bylinky jako máta, petržel nebo koriandr.
- Zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Dobře promíchejte a podávejte jako osvěžující salát.
- Bulgurová polévka se zeleninou
- Vařte bulgur ve vývaru nebo vývarové zelenině.
- Přidejte nakrájenou zeleninu, jako jsou mrkev, celer, cibule a rajčata.
- Dochutíme bylinkami, solí a pepřem.
- Vařte, dokud není zelenina měkká a bulgur dokonale uvařený.
- Podávejte jako teplou polévku s čerstvým chlebem.
- Bulgurové kotlety s fazolovým pyré
- Smíchejte vařený bulgur s uvařenými červenými fazolemi.
- Přidejte jemně nakrájenou cibuli, stroužek česneku, čerstvé bylinky a koření podle chuti (např. koriandr, paprika, kmín).
- Přidejte trochu strouhanku nebo ovesné vločky a vejce, aby se směs lépe spojila.
- Vytvořte kotlety a opečte na pánvi s trochou oleje dozlatova.
- Podávejte s fazolovým pyré a salátem.
Tyto recepty jsou jen několik nápadů, jak můžete využít bulgur. Můžete jej také použít jako náplň do paprik, do salátů, jako přílohu k masu nebo jako základ pro studené obložené bulgurové pokrmy. Kreativita nemá hranic, takže si s bulgurem hrajte a vytvářejte vlastní chutné kombinace.