Bulgur je velice chutný, zdravý a jednoduchý na přípravu. Zde je skvělý recept na bulgur s zeleninou a tempehem, který můžete snadno podle svých chutí obměňovat a experimentovat s různými ingrediencemi. Tak do toho!
Ingredience
- 1 hrnek bulguru
- 2 hrnky vody
- 200 g tempehu, nakrájeného na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 paprika, nakrájená na kostičky
- 1 malá cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (např. petržel nebo koriandr) na ozdobu
Postup
- Bulgur opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ho okapat.
- V hrnci přiveďte vodu k varu. Přidejte bulgur, snižte teplotu a vařte ho přibližně 10 až 15 minut, nebo dokud není měkký a voda se nevstřebá.
- Mezitím si připravte zeleninu a tempeh. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájený tempeh a orestujte ho, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte papriku, cuketu a rajče. Osolte a opepřete podle chuti. Směs krátce restujte, dokud se zelenina nezjemní, ale přitom zůstane stále křupavá.
- Hotový bulgur přidejte ke zelenině a tempehu na pánvi. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Podávejte horké a ozdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept nabízí chutnou a vyváženou kombinaci bulguru, zeleniny a tempehu, která poskytuje dostatek vlákniny, bílkovin a dalších živin. Můžete ho servírovat jako samostatné jídlo nebo ho doplnit o další přílohy podle vašeho gusta.