Bulgurové rizoto – recept

Zde je recept na bulgurové rizoto. V podstatě kromě rýže použijete bulgur a není co řešit. Rizoto z bulguru skvěle chutná a přitom je na přípravu velice snadné a rychlé.

Ingredience

  • 1 hrnek bulguru
  • 2 šalotky, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku bílého vína
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Bulgur opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ho okapat.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotky a česnek, dokud nezezlátnou a nezačnou hezky vonět.
  3. Přidejte bulgur a promíchejte, aby se obalil olejem.
  4. Přilijte bílé víno a vařte, dokud se víno téměř nevypaří.
  5. Postupně přilévejte zeleninový vývar po 1/2 hrnku a vařte rizoto za občasného míchání. Přidávejte další vývar, až když se předchozí vyvaří.
  6. Vařte rizoto, dokud bulgur nebude měkký a vývar téměř nevsákne. Trvá to obvykle kolem 15 až 20 minut.
  7. Přidejte strouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Dobře promíchejte, aby se parmazán roztavil a vzniklo krémové rizoto z bulguru.
  8. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Podávejte bulgurové rizoto horké s dalšími oblíbenými ingrediencemi, jako je například čerstvá zelenina, pečené houby nebo grilované kuřecí maso.

Toto bulgurové rizoto je skvělou alternativou k tradičnímu rizotu z rýže. Bulgur přidává rizotu ořechovou chuť a příjemnou texturu. Můžete ho upravit podle chuti přidáním další zeleniny, bylinek nebo koření.

Napsat komentář