Zde je recept na bulgurové rizoto. V podstatě kromě rýže použijete bulgur a není co řešit. Rizoto z bulguru skvěle chutná a přitom je na přípravu velice snadné a rychlé.
Ingredience
- 1 hrnek bulguru
- 2 šalotky, jemně nasekané
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku bílého vína
- 3 hrnky zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Bulgur opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ho okapat.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotky a česnek, dokud nezezlátnou a nezačnou hezky vonět.
- Přidejte bulgur a promíchejte, aby se obalil olejem.
- Přilijte bílé víno a vařte, dokud se víno téměř nevypaří.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar po 1/2 hrnku a vařte rizoto za občasného míchání. Přidávejte další vývar, až když se předchozí vyvaří.
- Vařte rizoto, dokud bulgur nebude měkký a vývar téměř nevsákne. Trvá to obvykle kolem 15 až 20 minut.
- Přidejte strouhaný parmazán a nasekanou petrželku. Dobře promíchejte, aby se parmazán roztavil a vzniklo krémové rizoto z bulguru.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte bulgurové rizoto horké s dalšími oblíbenými ingrediencemi, jako je například čerstvá zelenina, pečené houby nebo grilované kuřecí maso.
Toto bulgurové rizoto je skvělou alternativou k tradičnímu rizotu z rýže. Bulgur přidává rizotu ořechovou chuť a příjemnou texturu. Můžete ho upravit podle chuti přidáním další zeleniny, bylinek nebo koření.