Caesar salát – recept, který vychází z originálu + historie salátu

Caesar salát je oblíbený a tradiční pokrm, který se skládá z římského salátu (romaine), krutonů, parmezánu, vaječného žloutku a caesar omáčky. Tady je klasický recept na přípravu originálního caesar salátu, který vám bude chutnat a už na něj nezapomenete.

Ingredience na salát

  • 1 hlávka římského salátu (romaine)
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • 1 šálek čerstvě připravených krutonů (můžete použít bagetku nakrájenou na kostičky a opečenou s olivovým olejem a bylinkami)
  • 2 vejce (vařená natvrdo a rozkrojená)
  • Sůl a pepř podle chuti

Ingredience pro caesar omáčku

  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 ančovičky (nasekané najemno) nebo 1 lžička ančovičkové pasty
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžička Worcesterové omáčky
  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Připravte caesar omáčku: Ve vhodné míse smíchejte majonézu, prolisovaný česnek, nasekané ančovičky, dijonskou hořčici, citronovou šťávu a Worcesterovou omáčku. Pomalu přilijte olivový olej za stálého míchání, abyste vytvořili hladkou omáčku. Přidejte nastrouhaný parmezán a dochuťte solí a pepřem podle chuti. Dejte omáčku stranou.
  2. Dejte nastrouhaný parmezán do rozpálené pánve a nechte ho tavit, dokud se nestane zlatavým a křehkým. Dejte stranou a nechte vychladnout, aby se stal parmezán krustou, kterou můžete použít jako ozdobu do salátu.
  3. Listy římského salátu omyjte a nechte je oschnout. Nakrájejte je na menší kusy a dejte je do velké mísy.
  4. Přidejte krutony a rozkrojená vejce do mísy s římským salátem.
  5. Přidejte caesar omáčku do mísy se salátem a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a byly pokryty omáčkou.
  6. Na závěr ozdobte salát křehkými parmezánovými krustami.

Váš originální caesar salát je připraven. Tento lahodný salát můžete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako přílohu k různým masovým pokrmům. Do salátu caesar můžete také přidat grilované kuřecí maso, krevety nebo kousky grilovaného lososa pro ještě bohatší chuťový zážitek. Záleží jen a jen na vás a rozhodně se nemusíte držet přesně receptu.

Historie o legendárním Caesar salátu

Caesar salát je oblíbeným pokrmem po celém světě. Tento slavný salát vytvořil italský šéfkuchař Caesar Cardini v roce 1924 v restauraci v Tijuaně, v Mexiku.

V červenci 1924 byl Caesar Cardini majitelem a šéfkuchařem restaurace Caesar’s Place v Tijuaně. Byla to oblíbená destinace pro Američany, kteří přijížděli do Mexika během prohibice. Na 4. července, když restaurace byla přeplněná a zásoby byly omezené, Cardini měl za úkol vytvořit jednoduchý a chutný salát z dostupných ingrediencí.

Legenda praví, že Caesar Cardini vytvořil tento salát ze surovin, které měl právě po ruce: římský salát, krutony, parmazán, vaječný žloutek, česnek, Worcesterová omáčka, citronová šťáva, olivový olej a čerstvě mletý černý pepř. Kromě toho, aby salát dostal zajímavou prezentaci, Caesar Cardini připravoval salát před zraky hostů a míchal jej v malé dřevěné míse.

Původní recept byl poměrně jednoduchý a neobsahoval maso. Později však byl Caesar salát upravován a některé verze začaly obsahovat kuřecí maso nebo krevety. Také se přidávaly nové ingredience, jako je ančovičová pasta nebo kapary.

Caesar salát se rychle stal populárním a oblíbeným pokrmem, a dnes existuje mnoho variant tohoto klasického salátu. Původní recept byl však jednoduchý, chutný a nabízel bohatou kombinaci chutí, která přinesla slávu tomuto salátu a stal se tak jedním z nejznámějších salátů na světě.

Napsat komentář