Červené zelí – recept (dušené, sterilované nebo ke kachně)

Červené zelí ať už dušené nebo sterilované je oblíbenou přílohou, která se často podává k masovým pokrmům. Připravte si podle tohoto receptu skvělé červené zelí s jablky a skořicí.

Ingredience

  • 1 hlava červeného zelí (asi 1 kg), jemně nasekané nebo nastrouhané
  • 2 středně velká jablka, oloupaná, vyjádřená a nakrájená na tenké plátky
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 2 lžíce másla nebo oleje pro vaření
  • 1/2 hrnku (120 ml) červeného vína (volitelně)
  • 1/2 hrnku (120 ml) vody

Postup

  1. Příprava červeného zelí: Omyjte červené zelí a zbavte se vnějších listů. Nasekejte ho na jemné nudličky nebo použijte struhadlo pro jemné strouhání.
  2. Příprava cibule a jablek: Nakrájejte cibuli na drobné kousky a jablka na tenké plátky. Vyjměte z jablek pecky.
  3. Příprava koření: V malé míse smíchejte mouku, cukr, mletou skořici, mletý hřebíček a sůl. Tuto směs budete používat k ochucení červeného zelí.
  4. Dušení červeného zelí: Ve velkém hrnci nebo hrnci na pomalu rozpáleném oleji nebo máslu osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nakrájené červené zelí a jablka do hrnce a promíchejte. Pokračujte v míchání a dušení zelí alespoň 5 minut, dokud nezměkne.
  5. Přidání koření: Přidejte směs koření (mouka, cukr, skořice, hřebíček a sůl) a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  6. Přidání vína: Nalijte červené víno (pokud použijete) a vodu do hrnce s červeným zelím a promíchejte. Zakryjte hrnec a vařte na mírném ohni asi 1 až 1,5 hodiny. Občas promíchejte, aby se zelí nelepilo na dno hrnce a nepřipálilo.
  7. Konečná úprava: Po dlouhém vaření by červené zelí mělo být měkké a chuť by měla být dokonale sladká a kořeněná. Pokud je potřeba, můžete přidat další cukr nebo koření podle chuti.
  8. Podávání: Červené zelí podávejte teplé jako přílohu k pečenému masu, vepřovým žebírkům nebo jakémukoli jinému pokrmu podle vás.

Takto můžete připravit vynikající červené zelí s jablky a skořicí, které bude skvělou přílohou k pokrmům s masem.

Napsat komentář