Česneková pasta se solí je jednoduchá na přípravu a může být výborným dochucovadlem nebo přílohou k různým pokrmům, které potřebujete dochutit česnekem i solí. Skvěle se hodí třeba na potření langošů.
Ingredience
- 1 celá hlava česneku
- 1 lžička soli
- 2 až 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Odřízněte vrchní část hlavy česneku tak, aby byly odhaleny česnekové stroužky.
- Vložte hlavu česneku do malého pekáče, pokapejte ji olivovým olejem a posypte solí.
- Zakryjte pekáč a pečte česnek v troubě asi 30 až 40 minut, dokud stroužky nezměknou a nezískají zlatavou barvu.
- Nechte upečený česnek vychladnout.
- Jakmile je česnek vychladlý, vytlačte stroužky do mixéru nebo do misky.
- Přidejte zbylý olivový olej a mixujte nebo šlehejte, dokud nezískáte hladkou česnekovou pastu. Můžete přidat více soli nebo oleje podle své chuti, případně koření, ale je lepší nechat bez koření a dochucovat až při používání pasty.
- Hotovou česnekovou pastu můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až několik týdnů.
Domácí česneková pasta se solí je skvělou ingrediencí pro ochucení omáček, marinád, sendvičů, pizzy a dalších jídel, kde potřebujete chuť česneku a sůl. Má intenzivní česnekovou chuť a díky soli a olivovému oleji je velmi chutná. Můžete pastu upravit podle sebe například přidáním bylinek, citronové šťávy nebo dalšího koření.