Česneková pasta se solí – recept

Česneková pasta se solí je jednoduchá na přípravu a může být výborným dochucovadlem nebo přílohou k různým pokrmům, které potřebujete dochutit česnekem i solí. Skvěle se hodí třeba na potření langošů.

Ingredience

  • 1 celá hlava česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 až 3 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Odřízněte vrchní část hlavy česneku tak, aby byly odhaleny česnekové stroužky.
  3. Vložte hlavu česneku do malého pekáče, pokapejte ji olivovým olejem a posypte solí.
  4. Zakryjte pekáč a pečte česnek v troubě asi 30 až 40 minut, dokud stroužky nezměknou a nezískají zlatavou barvu.
  5. Nechte upečený česnek vychladnout.
  6. Jakmile je česnek vychladlý, vytlačte stroužky do mixéru nebo do misky.
  7. Přidejte zbylý olivový olej a mixujte nebo šlehejte, dokud nezískáte hladkou česnekovou pastu. Můžete přidat více soli nebo oleje podle své chuti, případně koření, ale je lepší nechat bez koření a dochucovat až při používání pasty.
  8. Hotovou česnekovou pastu můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až několik týdnů.

Domácí česneková pasta se solí je skvělou ingrediencí pro ochucení omáček, marinád, sendvičů, pizzy a dalších jídel, kde potřebujete chuť česneku a sůl. Má intenzivní česnekovou chuť a díky soli a olivovému oleji je velmi chutná. Můžete pastu upravit podle sebe například přidáním bylinek, citronové šťávy nebo dalšího koření.

Napsat komentář