Zde je recept na krémovou česnekovou polévku s bramborami. Nezapomeňte, že základem je kvalitní, ideálně český česnek, který je dostatečně silný a dodá tu správnou chuť. Při výběru česneku buďte pečlivý a berte pouze kvalitní, třeba český.
Ingredience
- 1 česnek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 brambory
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná pažitka nebo petrželka na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Rozdělte česnek na jednotlivé stroužky. Oloupejte je, ale nechte je celé.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte celé stroužky česneku. Opečte je na mírném ohni asi 3 až 4 minuty, dokud nezačnou mít lehce hnědou barvu. Poté odstraňte česnek z pánve a dejte ho stranou.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte jemně nakrájenou cibuli. Osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte oloupané a nakrájené brambory do hrnce spolu s opečeným česnekem. Osmahněte společně ještě 2 až 3 minuty, aby se brambory a česnek prohřály a provoněly.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte hrnec a vařte asi 15 až 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo ručního mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přilijte smetanu na vaření a dobře promíchejte. Vařte ještě asi 2 až 3 minuty, abyste zajistili, že je smetana dobře zahřátá.
- Ochutnejte polévku a případně dosolte a dochuťte pepřem podle své chuti.
- Polévku podávejte teplou. Pokud si přejete, můžete ji ozdobit křupavými hranolky nebo nasekanými bylinkami, jako je petrželka.
Tato česneková polévka je výtečně aromatická a plná chuti. Můžete ji podávat jako předkrm nebo jako hlavní jídlo doplněné o čerstvý chléb. V zimě skvěle zahřeje a také kolikrát uleví od nachlazení a pomáhá vaší imunitě.
Kvalitní česnek musí mít výraznou chuť a aroma
Při výběru kvalitního česneku se řiďte následujícími tipy, protože z nekvalitního česneku nic dobrého neuděláte.
- Vyberte si česnek, který je celistvý, bez viditelných vad, odloupnutých nebo rozpadlých stroužků.
- Slupka česneku by měla být suchá, pevná a nepoškozená. Vyhněte se česneku s měkkými nebo vlhkými skvrnami, což může být známka hniloby.
- Vyberte si česnek, který má dostatečnou velikost a váhu. Větší česnek obvykle obsahuje větší stroužky a snadněji se loupe.
- Česnek by měl mít intenzivní a charakteristickou vůni. Pokud má česnek nepříjemný zápach, může to naznačovat, že je starý nebo shnilý.
- Pokud máte možnost, zkuste stisknout stroužek česneku mezi prsty. Měl by být pevný a tvrdý. Vyhněte se měkkým nebo shnilým stroužkům.
- Česnek by měl mít bílou nebo lehce nažloutlou barvu. Vyhněte se česneku s hnědými nebo skvrnitými stroužky, což může naznačovat jeho větší stáří.
- Pokuste se vybrat česnek z kvalitního zdroje. Může to zahrnovat místní farmy nebo spolehlivé prodejce, kteří dodávají čerstvý a kvalitní česnek.
Dodržováním těchto tipů a rad můžete vybrat čerstvý a kvalitní česnek, který přinese bohatou chuť do vašich jídel. Například u takové česnečky je to zásadní ingredience a bez kvalitního česneku se vám recept nepovede.