Chleba ve vajíčku (slaná i sladká varianta) – recept

Obalovaný chleba ve vajíčku, známý také jako “French toast” je lahodný pokrm, který lze snadno připravit jako slanou nebo sladkou snídani. Záleží na zvolených ingrediencích. Pojďme se podívat na to, jak udělat obě varianty chleba ve vajíčku.

Ingredience

  • 6 plátků chleba (ideálně starší chléb, který je trochu tvrdší)
  • 2 velká vejce
  • 1/2 hrnku mléka

Slaná varianta

  • Lžička soli
  • Sušené bylinky podle chuti
  • Plnotučná hořčice, cibule nakrájená na kolečka, kyselá okurka, uzenina

Sladká varianta

  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice (volitelné)
  • Máslo nebo olej na smažení
  • Sirup, ovoce, nebo práškový cukr na podávání (podle chuti)

Postup

  1. Příprava vaječné směsi:
    • Ve středně velké misce rozšlehejte vajíčka. Přidejte sůl a bylinky pro slanou variantu nebo mléko, cukr a skořici (pokud ji používáte) pro sladkou variantu. Dobře vše promíchejte.
  2. Obalování chleba vajíčkem:
    • Každý plátek chleba ponořte do směsi vajec a mléka. Nechte chléb nasáknout po obou stranách.
  3. Smažení:
    • Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni.
    • Položte namočené plátky chleba na pánvi a smažte je z obou stran do zlatova, což obvykle trvá tak 3 minuty pro každou stranu.
  4. Podávání:
    • Hotové plátky chleba ve vajíčku podávejte okamžitě.
    • Pokud děláte slanou variantu, můžete namazat hořčicí a obložit například cibulí a nějakou uzeninou.
    • Pro sladkou variantu můžete ještě posypat práškovým cukrem, podávat s javorovým sirupem, medem, čerstvým ovocem nebo dalšími oblíbenými ingrediencemi.

Tato snídaně je výborná ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu. Chleby ve vajíčku mohou být podávány samostatně nebo s různými příchutěmi a obloženími podle vaší chuti.

Napsat komentář