Jedna z několika variant receptů pro přípravu chlupatých knedlíků z vařených brambor a se slaninou uvnitř. Aby byly ještě chlupatější, poslouží nám strouhaný sýr.
Ingredience
- 500 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Sůl
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, gouda nebo parmazán)
- 150 g slaniny nebo šunky (na plnění)
- 1 cibule
- Máslo nebo olej na smažení
Postup
- Brambory oloupejte a uvařte ve slané vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
- Uvařené brambory rozmačkejte do hladké kaše. Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Dobře promíchejte, aby vzniklo těsto.
- Těsto rozdělte na menší kousky a na pomoučené ploše vyválejte placky o tloušťce asi 1 cm.
- Na každou placku dejte trochu strouhaného sýra a kousek slaniny nebo šunky. Placky překlopte a pevně zalepte okraje, aby plnění nevyteklo.
- Připravené knedlíky dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut, nebo dokud nevyplavou na hladinu.
- Uvařené knedlíky vyjměte naběračkou a nechte okapat.
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a knedlíky z obou stran opečte do zlatova.
- Hotové chlupaté knedlíky podávejte teplé jako samostatné jídlo nebo přílohu. Můžete na ně dát také ještě opraženou křupavou slaninu navíc a zkaramelizovanou cibulku.
Tip: Pokud chcete knedlíky mít ještě chlupatější, můžete je po opečení obalit nadrobno nastrouhaným sýrem. Jakékoliv chlupaté knedlíky jsou skvělé například s červeným zelím a nebo opraženou cibulkou.