Cibulová omáčka (k masu, hovězí pečeni) – recept

Cibulová omáčka je skvělým doplňkem k různým masovým pokrmům, včetně grilovaného masa, burgerů, sendvičů a bramborových placek. Zkuste tento vynikající recept na klasickou cibulovou omáčku, která dodá vašemu pokrmu šťávu a skvělou chuť cibule.

Ingredience

  • 2 středně velké cibule, nakrájené na tenké kroužky
  • 2 lžíce másla nebo oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej. Přidejte nakrájené cibule a smažte je na středním ohni, dokud nebudou zlatavé a karamelizované, což by mělo trvat zhruba 15 až 20 minut. Občas je promíchejte.
  2. Přidejte hladkou mouku a vařte ještě asi 3 minuty za občasného míchání, dokud mouka nezmění barvu na zlatohnědou.
  3. Postupně přilijte hovězí vývar a neustále míchejte, aby se zabránilo vytvoření hrudek. Povařte omáčku, dokud nezačne houstnout.
  4. Přidejte smetanu a pokračujte v míchání. Vařte omáčku na středním ohni, dokud nebude hladká a prohřátá.
  5. Ochutnejte cibulovou omáčku a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
  6. Když získá cibulová omáčka požadovanou konzistenci a je dobře ochucená, můžete ji podávat teplou jako doplněk k masu nebo dalším pokrmům.

Cibulová omáčka má bohatou cibulovou chuť a může skvěle doladit chuť hlavního pokrmu, ke kterému ji vhodně doplníte. Skvělá je k masu, burgerům a dalším dobrotám.

Napsat komentář