Zde je jednoduchý recept na poctivou cibulovou polévku (cibulačka) s kousky sýrových mini topinek, které se do polévky přidávají. Pokud budete chtít, můžete udělat také krémovou variantu tím, že cibulačku na závěr rozmixujete.
Ingredience
- 4 až 5 cibulí, nakrájených na tenké plátky
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr zeleninového vývaru nebo hovězího vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného tymiánu (volitelné)
- 4 až 6 plátků bagety, veky nebo třeba toustového chleba
- Sůl a pepř podle chuti
- 100 g strouhaného sýra
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji asi 10 až 15 minut, dokud se nezačne měnit barvu do zlato-hnědé. Občas promíchejte, aby se cibule nelepila.
- Přidejte lžíci mouky ke karamelizované cibuli a promíchejte, aby se mouka spojila s máslem a vytvořila hustou konzistenci. Vařte asi 1 až 2 minuty, aby se odstranila surová příchuť mouky.
- Postupně přilijte zeleninový nebo hovězí vývar, přičemž při každém přilévání důkladně promíchejte, aby se vytvořila hladká polévka bez hrudek.
- Přidejte cukr, sušený tymián, sůl a pepř podle chuti. Vařte polévku na střední teplotě asi 20 až 30 minut, aby se chutě propojily a cibule změkla.
- Mezitím si připravte sýrové mini topinky. Plátky bagety nebo toustového chleba opečte z obou stran na pánvi bez tuku, dokud nejsou křupavé. Posypte je strouhaným sýrem a nechte sýr rozpustit například pod grilem v troubě.
- Polévku před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji s připravenými kousky pečiva se sýrem na vrchu.
Tato cibulová polévka je bohatá na chuť a výborně se hodí jako předkrm nebo hlavní jídlo. Obzvlášť třeba v zimě je cibulačka stejně jako česnečka skvělou polévkou, která prohřeje a nakopne.