Krémová cibulová polévka – recept od babičky Aničky

Zde je jednoduchý recept na poctivou cibulovou polévku (cibulačka) s kousky sýrových mini topinek, které se do polévky přidávají. Pokud budete chtít, můžete udělat také krémovou variantu tím, že cibulačku na závěr rozmixujete.

Ingredience

  • 4 až 5 cibulí, nakrájených na tenké plátky
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo hovězího vývaru
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného tymiánu (volitelné)
  • 4 až 6 plátků bagety, veky nebo třeba toustového chleba
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 100 g strouhaného sýra

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo nebo olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji asi 10 až 15 minut, dokud se nezačne měnit barvu do zlato-hnědé. Občas promíchejte, aby se cibule nelepila.
  2. Přidejte lžíci mouky ke karamelizované cibuli a promíchejte, aby se mouka spojila s máslem a vytvořila hustou konzistenci. Vařte asi 1 až 2 minuty, aby se odstranila surová příchuť mouky.
  3. Postupně přilijte zeleninový nebo hovězí vývar, přičemž při každém přilévání důkladně promíchejte, aby se vytvořila hladká polévka bez hrudek.
  4. Přidejte cukr, sušený tymián, sůl a pepř podle chuti. Vařte polévku na střední teplotě asi 20 až 30 minut, aby se chutě propojily a cibule změkla.
  5. Mezitím si připravte sýrové mini topinky. Plátky bagety nebo toustového chleba opečte z obou stran na pánvi bez tuku, dokud nejsou křupavé. Posypte je strouhaným sýrem a nechte sýr rozpustit například pod grilem v troubě.
  6. Polévku před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji s připravenými kousky pečiva se sýrem na vrchu.

Tato cibulová polévka je bohatá na chuť a výborně se hodí jako předkrm nebo hlavní jídlo. Obzvlášť třeba v zimě je cibulačka stejně jako česnečka skvělou polévkou, která prohřeje a nakopne.

Napsat komentář