Cibulové čatní (chutney) – recept z bílé nebo červené cibule

Připravte si vynikající cibulové čatní (chutney) ať už z bílé nebo červené cibule. Skvěle se hodí ke smaženým nebo grilovaným jídlům a udělá opravdu parádu na talíři. Podle chuti můžete přizpůsobit množství různého koření a vyladit si čatní z cibule podle svých chutí.

Ingredience

  • 3 bílé nebo červené cibule (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky semínek kuminu
  • 1/2 lžičky semínek hořčice
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1/2 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 čajové lžičky chilli papričky (volitelné, přizpůsobte podle své chuti)
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa (použijte jablečný nebo vinný ocet)
  • Sůl podle chuti

Postup

  1. Ve velké pánvi zahřejte olej na středním ohni. Přidejte semínka kuminu a hořčice a osmahněte je, dokud nezačnou praskat a uvolňovat své aroma.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte na středním ohni, dokud nezezlátne a nezjemní se, asi 10 až 15 minut. Občas promíchejte, aby se cibule nelepily na dno pánve.
  3. Přidejte strouhaný zázvor, mletý koriandr, kardamom a chilli papričku. Dobře promíchejte a smažte další 1 až 2 minuty, aby koření uvolnilo své aroma.
  4. Přidejte cukr, ocet a sůl. Směs dobře promíchejte a vařte na středním ohni asi 10 minut, dokud cibule nezměknou a čatní nezhoustne na požadovanou úroveň.
  5. Ochutnejte chutney a případně upravte množství soli, cukru nebo koření podle své chuti.
  6. Hotové cibulové chutney nechte vychladnout a přendejte do sterilizované sklenice. Skladujte v chladničce.

Vaše cibulové čatní je připraveno. Můžete ho podávat jako přílohu ke smaženým jídlům, sendvičům, grilovanému masu nebo sýru. Je skvělým doplňkem k indickým pokrmům nebo jako pikantní příloha ke křupavému pečivu.

Napsat komentář