Francouzský cibulový koláč z listového těsta – recept

Francouzský cibulový koláč z listového těsta se nazývá “Tarte à l’oignon” nebo také “French Onion Tart”. Tato slaná pochoutka je oblíbená pro svou bohatou chuť, kterou získává díky karamelizovaným cibulím. Připravte si tuto delikatesu a vyzkoušejte také něco dobrého podle francouzského receptu.

Ingredience

Na těsto

  • 1 balení listového těsta (cca 220 g), nechte rozmrazit podle návodu, případně zvolte chlazené
  • Mouka na podsypání

Na náplň

  • 4 středně velké cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 větší vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál)
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)

Postup

  1. Příprava cibulí:
    • Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájené cibule a smažte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud nejsou cibule krásně zlatavě karamelizované. Občas promíchejte.
    • Přidejte špetku soli a pepře podle chuti. Někdo také přidává špetku cukru, aby to pomohlo cibuli s karamelizací.
  2. Příprava náplně:
    • Ve větší míse rozšlehejte vejce a smetanu. Přidejte strouhaný sýr a mletý muškátový oříšek (pokud používáte).
    • Přidejte karamelizované cibule a důkladně promíchejte, aby byly cibule rovnoměrně rozloženy v náplni.
  3. Těsto:
    • Rozválejte rozmrazené listové těsto na pomoučeném válu do velikosti, která odpovídá vaší formě na koláč (kolem 25 cm).
    • Přeneste těsto do formy a udělejte prsty okraje.
  4. Dokončení:
    • Na těsto nalijte připravenou náplň s cibulí.
  5. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud náplň není ztuhlá a těsto u okrajů zlatavé.
  6. Podávání:
    • Francouzský cibulový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Je skvělý jako předkrm, lehké hlavní jídlo nebo občerstvení na různé příležitosti.

Vyzkoušený recept na lahodný francouzský cibulový koláč z listového těsta, který ocení milovníci karamelizované cibule a mixu úžasných chutí. Podle sebe můžete tento recept samozřejmě také různě poupravit volbou dalších ingrediencí.

Napsat komentář