Francouzský cibulový koláč z listového těsta se nazývá “Tarte à l’oignon” nebo také “French Onion Tart”. Tato slaná pochoutka je oblíbená pro svou bohatou chuť, kterou získává díky karamelizovaným cibulím. Připravte si tuto delikatesu a vyzkoušejte také něco dobrého podle francouzského receptu.
Ingredience
Na těsto
- 1 balení listového těsta (cca 220 g), nechte rozmrazit podle návodu, případně zvolte chlazené
- Mouka na podsypání
Na náplň
- 4 středně velké cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 větší vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. ementál)
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
Postup
- Příprava cibulí:
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájené cibule a smažte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud nejsou cibule krásně zlatavě karamelizované. Občas promíchejte.
- Přidejte špetku soli a pepře podle chuti. Někdo také přidává špetku cukru, aby to pomohlo cibuli s karamelizací.
- Příprava náplně:
- Ve větší míse rozšlehejte vejce a smetanu. Přidejte strouhaný sýr a mletý muškátový oříšek (pokud používáte).
- Přidejte karamelizované cibule a důkladně promíchejte, aby byly cibule rovnoměrně rozloženy v náplni.
- Těsto:
- Rozválejte rozmrazené listové těsto na pomoučeném válu do velikosti, která odpovídá vaší formě na koláč (kolem 25 cm).
- Přeneste těsto do formy a udělejte prsty okraje.
- Dokončení:
- Na těsto nalijte připravenou náplň s cibulí.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 minut, nebo dokud náplň není ztuhlá a těsto u okrajů zlatavé.
- Podávání:
- Francouzský cibulový koláč můžete podávat teplý nebo studený. Je skvělý jako předkrm, lehké hlavní jídlo nebo občerstvení na různé příležitosti.
Vyzkoušený recept na lahodný francouzský cibulový koláč z listového těsta, který ocení milovníci karamelizované cibule a mixu úžasných chutí. Podle sebe můžete tento recept samozřejmě také různě poupravit volbou dalších ingrediencí.