Citronová poleva je skvělým doplňkem na cukroví, k buchtě nebo třeba perníku a dodá osvěžující a kyselkavou chuť. Zde je recept na citronovou polevu, která je snadná a rychlá.
Ingredience
- 1 až 2 citrony (šťáva a strouhaná kůra)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2 lžíce teplé vody (případně víc podle potřeby)
Postup
- V misce smíchejte šťávu z citronů, strouhanou kůru a moučkový cukr.
- Postupně přidávejte vodu do polevy a míchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte další lžíci vody. Pokud je naopak příliš řídká, přidejte trochu moučkového cukru.
- Polevu lze případně protáhnout přes jemné sítko, aby se odstranily větší kousky kůry.
- Před použitím nechte polevu chvíli odpočinout, aby se chutě promísily.
- Polevou můžete přelít buchtu po upečení, ať už ještě teplou nebo již vychladlou. Lze ji také použít na zdobení jednotlivých porcí upečené buchty nebo třeba perníku.
- Nechte citronovou polevu ztuhnout před podáváním.
Citronová poleva dodá buchtě svěžest a dokonale ji doplní. Můžete také přidat pár kapek citronového extraktu z citronu, abyste posílili citrusovou vůni a chuť polevy.