Cizrna na paprice je celkem tradiční středoevropské jídlo, které se připravuje z cizrny vařené v omáčce z papriky a koření. Jedná se o jeden ze zdravých receptů a vzhledem k tomu nechutná vůbec špatně. Takže se toho nebojte, vytáhněte cizrnu ze špajzu a pojďme vařit.
Ingredience
- 2 hrnky suché cizrny
- 2 středně velké cibule (nasekané)
- 2 středně velké papriky (nasekané)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo pálivé, nebo mix)
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Několik lístků čerstvé petrželky pro ozdobu
Postup
- Cizrnu důkladně omyjte a namočte do vody na několik hodin nebo přes noc a před použitím ji sceďte.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji, dokud nebude sklovitá a hezky rozvoněná.
- Přidejte nasekané papriky i česnek a smažte společně s cibulí, dokud papriky nezměknou.
- Přidejte mletou papriku a mletý kmín. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo s paprikami.
- Přidejte namočenou a scezenou cizrnu do hrnce a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi.
- Přidejte lžíci rajčatového protlaku a promíchejte.
- Přilijte vodu tak, aby cizrna byla pod vodou a přiveďte k varu. Pak snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec poklicí a vařte zhruba 40 minut, dokud cizrna nezměkne a omáčka nezhoustne. Během vaření občas promíchejte a případně přilijte více vody podle potřeby.
- Ochutnejte hotovou cizrnu na paprice a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Podávejte cizrnu na paprice posypanou čerstvou petrželí například s čerstvým pečivem nebo rýží.
Podle nás vás cizrna na paprice příjemně překvapí. Jedná se o chutný a zdravý pokrm, který se hodí jak pro vegetariány, tak i pro všechny ostatní. Pokud byste chtěli, můžete přidat také nějakou dobrou nakrájenou uzeninu.