Luštěninové kaše jsou celkem běžné a oblíbené. Tato cizrnová kaše je také výborná, zdravá a výživná, jen prostě nejsme u nás na cizrnu tolik zvyklí. Rozhodně tento recept vyzkoušejte a zařaďte cizrnu do svého jídelníčku víc díky její chuti i výživným hodnotám.
Ingredience
- 1 hrnek sušené cizrny nebo cizrny z konzervy
- 2 hrnky vody pro uvaření cizrny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Pokud používáte sušenou cizrnu, dejte ji do hrnce a zalijte dvěma hrnky vody. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a vařte asi 1 až 1,5 hodiny, dokud nebude cizrna měkká. Pokud používáte cizrnu z plechovky, tak ji pouze propláchněte a sceďte.
- V hlubší pánvi nebo hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli s česnekem a osmahněte dozlatova.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, sůl a pepř. Dobře vše promíchejte a osmahněte asi 1 minutu, dokud se koření hezky neprohřeje a nerozvoní.
- Přidejte připravenou cizrnu do hrnce s cibulí, česnekem a kořením.
- Rozdrťte cizrnu v hrnci s cibulí a kořením. Můžete použít vidličku, mačkátko na brambory, případně krátce mixovat. Pokud by byla směs příliš hustá, tak přidejte podle potřeby trochu vody.
- Vařte cizrnu s cibulí a kořením asi 5 až 10 minut, dokud se cizrnová kaše neprohřeje.
- Ochutnejte hotovou kaši a přidejte podle potřeby sůl a pepř.
- Podávejte cizrnovou kaši samostatně nebo jako přílohu k masu, zelenině nebo rýži. Ozdobte podle chuti čerstvou petrželkou.
Vynikající a výživná cizrnová kaše je bohatá na bílkoviny a vlákninu. Můžete si ji přizpůsobit podle své chuti tím, že upravíte množství koření a vyladíte si ji přesně podle sebe.