Pro milovníky gulášů tady máme tento cizrnový guláš, který sice zní až moc zdravě, ale věřte, že opravdu chutný. Pokud byste neodolali masu, můžete do něj přidat nějakou dobrou uzeninu podle sebe. Tento guláš z cizrny může být podáván samostatně nebo jako příloha k jiným pokrmům.
Ingredience
- 2 hrnky vařené cizrny nebo z plechovky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky pálivé papriky nebo kajenského pepře (volitelně, pro pálivost)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 papriky (červená, žlutá, nebo zelená, nasekané)
- 2 rajčata (nasekaná) nebo 1 hrnek rajčatového protlaku
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Pokud používáte sušenou cizrnu, uvařte ji do měkka. Cizrnu z plechovky stačí jen propláchnout a scedit.
- V hluboké pánvi nebo v hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte nasekanou cibuli, česnek a osmahněte dozlatova.
- Přidejte mletou papriku, mletý kmín, koriandr a pálivou papriku nebo kajenský pepř k cibuli a česneku. Dobře promíchejte a osmahněte asi 1 minutu, dokud se koření hezky nerozvoní.
- Přidejte lžíci rajčatového protlaku a promíchejte s kořením.
- Přidejte nakrájené papriky a rajčata. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte uvařenou cizrnu do hrnce a promíchejte společně s cibulí, česnekem, kořením a zeleninou.
- Přilijte zeleninový vývar a promíchejte. Vařte asi 10 minut, dokud se všechny chutě nespojí a cizrnový guláš se důkladně neprohřeje.
- Ochutnejte cizrnový guláš a přidejte podle chuti sůl a pepř.
- Podávejte cizrnový guláš samostatně nebo například s čerstvým chlebem. Můžete ještě ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
Tento cizrnový guláš je skvělým pokrmem nejen pro vegetariány, ale bude chutnat i všem, kteří milují zdravá a kořeněná jídla. Gulášek se skvěle hodí na oběd nebo večeři a můžete si ho přizpůsobit podle svého gusta množstvím použitého koření. Pokud chcete, můžete přidat také nějakou dobrou uzeninu.